Cât din lume a înghiţit dragonul chinezesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesele companiilor chineze se întind de la gazul american la minele de cupru din Africa şi până la studiourile Hollywood. O zecime din achiziţiile internaţionale realizate anul acesta aparţine firmelor chineze, care deţin 6% din investiţiile globale.

Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) reflectă forţa unei economii. În vremurile lor de glorie, Marea Britanie deţinea 45%, în 1914, iar Statele Unite se puteau lăuda cu 50% din investiţiile străine directe, în 1967. Chinezii abia au plecat la cumpărături şi este de aşteptat ca în următorii ani să ajungă la un nivel comparabil.

Citiţi şi: China introduce subvenţii pentru familiile sărace

Nu cu mult timp în urmă, companiile controlate de guverne erau privite cu circumspecţie pe pieţele capitaliste. Gheaţa a fost spartă de firmele sud-coreene şi singaporeze de stat, care au pavat drumul companiilor chineze de astăzi. Există însă o diferenţă: statul chinez este privit de multe ţări drept un competitor strategic, motiv pentru care investiţiile în anumite sectoare sunt privite cu îngrijorare, notează „The Economist".   
Căi ferate şi soia

Cele mai mari investiţii au fost făcute în America Centrală şi de Sud: peste  50 de miliarde de dolari. „Crema" a fost luată de Brazilia, care a atras numai anul acesta investiţii de 12 miliarde de dolari din partea companiilor chineze, nevoite să caute alte pieţe după contractarea celor din Europa şi SUA.

Cum Brazilia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice în 2016, Wuhan Iron&Steel Corp. va investi cinci miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici de oţel în statul Rio de Janeiro. Companiile chineze au mai cumpărat pachete de acţiuni la compania petrolieră de stat, la cea de electricitate şi la minele de fier.

Constructorul de maşini Sany Heavy Industry va construi o uzină la Sao Paulo, iar Chongqing Grain Group a cumpărat 100.000 de hectare în statul Bahia, din nord-est, pentru a cultiva soia. La 30 august, China şi Venezuela au semnat un acord economic, prin care Beijingul ar urma să investească circa 28 de miliarde de dolari în infrastructura de electricitate din Venezuela, relatează Reuters. Chiar şi în Australia, al cărei guvern a acceptat cu greu prezenţa companiilor controlate de stat, investiţiile chineze depăşesc 33 de miliarde de dolari.

Ulei din nisip

Trezoreria SUA a anunţat marţi că Beijingul a mai cumpărat un pachet de obligaţiuni guvernamentale americane, valoarea totală ridicându-se la 883,5 miliarde de dolari. Anul trecut, companiile chineze au preluat peste 50 de companii americane, iar acum au pus ochii pe un pachet de acţiuni la General Motors.

33 de state americane îi îmbie pe chinezi cu diverse facilităţi pentru a investi în SUA, cu scopul de a crea noi locuri de muncă. Iar China este dispusă să facă acest lucru, în ultimul timp ţintind branduri celebre, după care consumatorii interni se dau în vânt. Tot ca urmare a cererii interne uriaşe, mai multe companii chineze au cumpărat acţiuni la firmele canadiene care extrag petrol din nisipuri bituminoase - un amestec concentrat de bitum, apă, nisip şi argilă.

Mai mulţi oficiali americani au vizitat în ultimul timp Africa în tentativa de a recupera terenul pierdut în faţa Chinei. Numai în Africa de Sud, Congo şi Niger, companiile chineze au investit peste 31 de miliarde de dolari, cam cât au investit în întreaga Europă.

Pe termen scurt, bătălia pare însă pierdută, în condiţiile în care Beijingul a anulat datoriile a 31 de ţări africane şi a eliminat taxele de import pentru 190 de produse din 28 de ţări de pe continent. Şi Orientul Mijlociu a intrat în aria de interes a Chinei, datorită rezervelor de petrol, investiţiile depăşind 33 de miliarde de dolari. În Kazahstan, China a investit 11,4 miliarde de dolari, iar în Rusia, doar 5,9, cele două ţări fiind următoarele „ţinte" ca urmare a potenţialului uriaş.

Soft power

Chinezii vor să achiziţioneze acţiuni la studiourile de la Hollywood, după ce în 2009 o companie din Beijing a cumpărat teatrul White House din Branson, Missouri - o destinaţie populară de vacanţă pentru americani. Filmele şi producţiile TV sunt alte metode "soft power" prin care China îşi promovează imaginea şi cultura. În acest sens, Ministerul Culturii a stabilit o listă cu 211 de companii de stat şi private, ale căror producţii ajung la export.

Cucerirea Europei, după modelul african

Premierul grec Georgios Papandreu (stânga) şi-a lăsat ţara pe mâna investitorilor chinezi Foto: Reuters



Criza cu care se confruntă majoritatea ţărilor europene a fost speculată de investitori bogaţi din ţările petroliere musulmane, precum Qatar sau Arabia Saudită, dar mai ales de chinezi. Aceştia nu vin doar cu investiţii, ci au dat semne că ar dori „să-şi bage nasul în afacerile Europei", este de părere Carl B. Weinberg, economist-şef la think-tank-ul High Frequency Economics.

„China se extinde în Europa aşa cum a făcut-o în Africa. Dar în Europa a intrat prin ţările de la periferie, ceea ce este extraordinar", consideră Francois Godement, de la European Council on Foreign Relations, referindu-se la sprijinul pe care Beijingul l-a acordat unor ţări aflate în impas: Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia.

Pe lângă obligaţiunile guvernamentale achiziţionate, China investeşte în proiecte de infrastructură (autostrăzi în Polonia, un terminal aerian în Italia pentru mărfurile „Made in China", modernizarea unor porturi în Grecia şi Italia), turbine eoliene în Spania şi Irlanda de Nord.

În prezent, totalul investiţiilor chineze pe continentul european este de circa 40 de miliarde de dolari, în top aflându-se Marea Britanie - 8,7 miliarde de dolari, Grecia - 7,7 miliarde de dolari şi Elveţia - 7,2 miliarde de dolari. Dar cifra va creşte în perioada următoare. Luna trecută, premierul Wen Jiabao a vizitat Atena cu braţele pline de daruri, semnând 13 contracte în construcţii, servicii navale sau turism.

În România, investiţiile sunt de doar 384 milioane de dolari, potrivit ambasadei Chinei de la Bucureşti. Luna trecută, o platformă chineză de investiţii internaţionale a anunţat că va investi 500 de milioane de dolari în Republica Moldova, în medicină, construcţii şi în sectorul vinicol, relatează „Vocea Basarabiei".

În schimb, în Bulgaria, mai multe companii chineze vor participa la crearea unei zone economice speciale, model folosit cu succes în Africa. În Prato, un mic orăşel din Italia, strategia a fost „invazia". Rând pe rând, mii de chinezi, specializaţi în producţia textilă, s-au stabilit aici şi astăzi deţin peste 3.200 de firme, Prato fiind renumit pentru textilele de calitate încă din Evul Mediu.

Hainele produse aici, cu materiale ieftine din Asia, ajung la firme precum Zara, Mango sau Guess. Cum nimic nu este gratis, în timpul turneului european, Wen Jiabao le-a cerut liderilor europeni să nu pună presiune pe China pentru a-şi aprecia yuanul, notează „The New York Times".

Premierul grec Georgios Papandreu (stânga) şi-a lăsat ţara pe mâna investitorilor chinezi
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite