După Castro, încă o fantomă comunistă: Kim Jong Il

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absenţa prelungită a lui Kim Jong Il din viaţa publică dă apă la moară zvonurilor despre iminenta sa dispariţie Starea de sănătate a lui Kim Jong Il face de marţi obiectul multor

Absenţa prelungită a lui Kim Jong Il din viaţa publică dă apă la moară zvonurilor despre iminenta sa dispariţie

Starea de sănătate a lui Kim Jong Il face de marţi obiectul multor dezbateri despre situaţia din Coreea de Nord şi despre viitorul acestei ţări.

Kim conduce din 1994, cu o mână de fier, Coreea de Nord, stat fondat de tatăl său, Kim Ir Sen, de la care a moştenit cultul personalităţii, biografia sa devenind legendă naţională. Numit de presa locală - pe care o controlează - "conducător iubit", Kim a moştenit unul dintre statele cu cele mai multe secrete din lume.

Cultul personalităţii în stil asiatic

Oficial, Kim Jong Il s-a născut într-o tabără secretă a gherilei antijaponeze. Potrivit propagandei oficiale, când Kim Jong Il a văzut lumina zilei, la 16 februarie 1942, pe cer au apărut o stea şi două curcubeie.

Potrivit analiştilor însă, locul său de naştere ar fi mai degrabă Uniunea Sovietică. Sistemul nord-coreean de propagandă îl prezintă pe liderul singurei dinastii comuniste din lume drept o persoană cu talente rare.

El a pilotat avioane de vânătoare, a scris opere, are o memorie fotografică şi chiar a parcurs 11 găuri în prima rundă a primei partide de golf pe care a jucat-o.

Kim călătoreşte mult în ţară, potrivit informaţiilor oficiale, dar merge rareori în străinătate, iar când o face alege întotdeauna trenul său personal. Se spune că se teme de avion.

Personaj de serial american

Liderul nord-coreean este adesea ridiculizat în Occident din cauza aspectului său. La un moment dat, preşedintele american George W. Bush l-a numit "pigmeu" din cauza staturii. Stilul de viaţă al liderului nord-coreean a fost atât de comentat, încât a devenit protagonist al serialului american "Team America".

Imaginea sa de om excentric şi neserios este însă înşelătoare. "În ţara sa este un Dumnezeu pentru populaţie", spune însă Yu Suk-ryul, un politolog sud -coreean. "Tot ce vrea el, Coreea de Nord obţine", adaugă el.

Ambiţii nucleare

Kim a fost acuzat adesea că ameninţă lumea cu ambiţiile sale nucleare. Mult timp bănuit de inamicii săi că vrea să înzestreze Coreea de Nord cu o rachetă capabilă să atingă Statele Unite, el a reluat calea dialogului cu Washingtonul, apoi a făcut un nou pas înapoi pe calea dezactivării echipamentelor nucleare.

Atuul său a fost întotdeauna armata de 1,1 milioane de soldaţi. Având în vedere absenţa oricărei mişcări de contestare organizate în interior, armata este singura instituţie care l-ar putea înlătura de la putere pe dictator.

Starea sa de sănătate a fost însă un subiect de speculaţii constante. Surse americane susţin că ar fi suferit un atac cerebral în urmă cu câteva săptămâni.

Cine ar putea să-i urmeze lui Kim?

Reuters publică o listă cu posibilii urmaşi ai "conducătorului iubit":

Unul din cei trei fii

Favoritul este Jong-chol, fiul mijlociu (26 de ani). Educat în Elveţia, se crede că suferă de o afecţiune hormonală. Jong-chol l-a însoţit, deja, pe tatăl său în deplasări oficiale prin ţară.

Jong-nam (37 de ani), fiul cel mare, a căzut în disgraţie după ce a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals. Cel mai mic dintre fii, Jong-un, născut în 1983, nu are mari şanse, din cauza vârstei.

Cumnatul

Jang Song-taek, în vârstă de 62 de ani, este cumnatul lui Kim şi un oficial de rang înalt al partidului.

La un moment dat căzuse în dizgraţie, dar recent a revenit în cercurile puterii şi este văzut ca al doilea om al regimului după Kim.

Seful statului

Kim Yong-nam, în vîrstă de 80 de ani, conduce parlamentul nord-coreean şi este şeful desemnat al statului.

Mult timp un membru de partid loial şi fost ministru de externe, el nu are totuşi "rădăcini" în istoria revoluţionară a ţării, chestiune văzută ca un lucru necesar pentru a deveni lider.

Generalii

Jo Myong-rok este şeful puternicului şi influentului Birou Politic al armatei Coreei de Nord şi numărul doi, după Kim, în Comisia de apărare naţională. Însă şi despre el se crede că ar avea probleme de sănătate.

Un alt general, O Kuk-ryol, a fost numit într-un raport din 2006 al serviciilor secrete sud-coreene cel mai probabil succesor la funcţia militară a lui Kim.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite