De la un Castro la altul, Cuba trece printr-o succesiune calmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la retragerea lui Fidel, cubanezii traversează o perioadă de tranziţie "soft", cu speranţa timidă că va urma una de reforme. Insula comunistă aşteaptă liniştită reuniunea Adunării

De la retragerea lui Fidel, cubanezii traversează o perioadă de tranziţie "soft", cu speranţa timidă că va urma una de reforme.


Insula comunistă aşteaptă liniştită reuniunea Adunării Naţionale de la sfârşitul săptămânii, când Raul Castro ar urma să fie ales noul preşedinte al Cubei. Televiziunea şi presa oficială îşi arată, într-un concert unanim, "susţinerea pentru comandantul suprem", în timp ce oamenii de rând visează la o viaţă mai bună.

Totodată, în speranţa detensionării relaţiilor dintre Biserică şi Stat, la Havana a sosit numărul doi al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone. La câteva zile de la anunţul retragerii de pe scena politică a lui "el lider maximo", nicio agitaţie şi nicio acţiune febrilă nu par să tulbure viaţa de zi cu zi a cubanezilor.

Aceştia aşteaptă, resemnaţi, concretizarea unui scenariu pus la punct cu mare grijă de către fostul lider şi fratele său, Raul, de departe favorit pentru postul de preşedinte al insulei rămase un bastion al comunismului. Dacă mulţi cubanezi, asemenea unei studente de 25 de ani, Dianelys Lemus, declară cu nostalgie că "nu va mai exista niciun conducător ca Fidel", alţii speră ca mult aşteptatele reforme să se producă odată cu "înscăunarea" lui Raul.

Tinerii, excedaţi de rigiditatea regimului, sunt de părere că ziua de 19 februarie (când Fidel Castro şi-a anunţat retragerea - n. red.) ar trebui declarată "istorică" şi "nelucrătoare".


Vaticanul speră să întoarcă pagina


Vizita de şase zile a cardinalului Tarcisio Bertone, secretar de stat al Vaticanului, comemorează cea de-a zecea aniversare a voiajului istoric făcut în Cuba de fostul Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea. Cardinalul Bertone a fost primit la Havana de ministrul pentru relaţii externe, Felipe Roque (fost colaborator apropiat al lui Fidel Castro), şi de arhiepiscopul de Havana, Jaime Ortega.

Reprezentantul Vaticanului speră ca pe parcursul celor şase zile să detensioneze relaţiile dintre Sfântul Scaun şi Cuba. Regimul de la Havana nu a interzis niciodată religia catolică, dar, după revoluţia din 1959, a expulzat preoţi şi a închis şcoli cu profil religios. Această "relaxare" dintre Biserică şi Stat este aşteptată şi de cubanezii de rând, care speră ca un rol mai accentuat al Bisericii să producă schimbări benefice şi în viaţa socială.

Benedict al XVI-lea, în Cuba?

Cardinalul Bertone a mai vizitat Cuba, în 2005, ca arhiepiscop de Genova şi a fost primit chiar de Fidel Castro. "Am rămas uimit de modul în care a vorbit de Suveranul Pontif, despre care a spus că este o persoană de încredere, cu o faţă de înger", a declarat atunci prelatul catolic. Liderul cubanez i-a cerut apoi să îl invite pe Benedict al XVI-lea să viziteze Cuba. Cardinalul nu a exclus posibilitatea ca acest eveniment să aibă loc într-un viitor nu prea îndepărtat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite