Căştile albastre, acuzate de abuzuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al organizaţiei umanitare "Salvaţi copiii" dezvăluie că trupele ONU de menţinere a păcii obligă minorii la raporturi sexuale În loc să îi ajute, membrii misiunilor umanitare

Un raport al organizaţiei umanitare "Salvaţi copiii" dezvăluie că trupele ONU de menţinere a păcii obligă minorii la raporturi sexuale

În loc să îi ajute, membrii misiunilor umanitare şi de pace din ţări precum Sudan sau Coasta de Fildeş molestează sexual copiii. Aceştia sunt însă prea speriaţi pentru a vorbi despre drama lor.

Fenomenul abuzării copiilor de către soldaţi ai ONU, aflaţi în misiuni de pace în zone de conflict, revine în atenţia opiniei publice internaţionale, în urma publicării ultimului raport al organizaţiei britanice de apărare a drepturilor copiilor "Salvaţi copiii".

Victimele nu vorbesc de spaimă

După cercetările efectuate în Coasta de Fildeş, în sudul Sudanului şi în Haiti, pe care ONU a promis că le va analiza în detaliu, organizaţia a apreciat că ar trebui creat un organism de monitorizare pentru gestionarea problemei, victimele abuzurilor fiind prea speriate pentru a povesti ceva despre aceste cazuri.

Raportul redă totuşi declaraţiile şocante ale unei adolescente de 13 ani din Coasta de Fildeş, care a mărturisit că a fost violată de 10 militari din cadrul trupelor ONU de menţinere a păcii, aceştia scăpând nepedepsiţi.

"Deseori, grupuri de opt sau 10 bărbaţi împart între ei două sau trei fetiţe. Câteodată le dau un dolar sau ceva de mâncare", a mai declarat tânăra sudaneză.

Molestarea minorilor, boală veche

"Meteahna" Căştilor albastre de a abuza sexual de copiii cărora ar trebui, de fapt, să le asigure ajutor şi protecţie datează de mai mulţi ani.

Încă din 2005, şi în special pe ultima sută de metri a mandatului de secretar general al lui Kofi Annan, ONU a format o echipă menită să analizeze cazurile raportate. Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, Nick Birnback, a declarat însă că, într-o organizaţie care are până la 200.000 de persoane în întreaga lume, "este imposibil să te asiguri că nu vor exista incidente".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite