Castelul Bran, în fruntea topului misterelor lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Castelul lui Dracula", Turnul Londrei, catacombele Parisului, zona 51 din Nevada conduc în topul "Forbes". Încă din Antichitate, literatura a vorbit despre locurile cele mai

"Castelul lui Dracula", Turnul Londrei, catacombele Parisului, zona 51 din Nevada conduc în topul "Forbes".

Încă din Antichitate, literatura a vorbit despre locurile cele mai înspăimântătoare şi misterioase de pe Terra. Revista economică "Forbes" a redactat clasamentul acestor locuri. În fruntea topului se află castelul Bran din România. "Plimbă-te prin camerele castelului, scrie publicaţia americană, şi poţi să revezi procesele împotriva vrăjitoarelor, execuţiile prin decapitare sau spânzurătoare pe care Vlad le-a ordonat din interiorul acestor ziduri".

Întreaga planetă asociază Castelul Bran, valoros monument de arhitectură medievală, cu importante funcţii istorice, militare şi economice, cu mitul lui Dracula, personaj diabolic, fictiv, dintr-unul din cele mai fascinante romane din câte s-au scris vreodată. Acest fapt face ca mulţi din numeroşii turişti care-l vizitează să plece dezamăgiţi pentru că nu-l întâlnesc pe sângerosul vampir, pe care-l cunosc din ecranizările cărţii.

Vlad Ţepeş, renumitul domnitor român care este confundat cu straniul conte, a fost închis timp de circa două luni între zidurile castelului, în toamna lui 1462, după ce oastea regelui Matei Corvin l-a prins în apropierea cetăţii de la Podul Dâmboviţei, de lângă Rucăr. Dar legătura dintre Castelul Bran şi domnitor este percepută în primul rând prin prisma campaniilor de pedepsire întreprinse de Vlad împotriva negustorilor saşi braşoveni care nu se supuneau poruncilor sale cu privire la comerţ în târgurile din Ţara Românească.

Asocierea imaginii domnitorului Vlad Ţepeş - denumit adesea şi Dracula sau Drăculea - cu personajul Dracula născocit de Bram Stoker ar putea aduce beneficii turismului, dar trebuie totuşi punctat că este nedreaptă, chiar dacă Ţepeş a rămas vestit pentru cruzimea sa împotriva duşmanilor şi a celor incorecţi.

Locurile care dau fiori

Pe locul doi în topul Forbes se situează Turnul Londrei. Fondat în 1078 de William Cuceritorul, acesta este cunoscut drept un loc bântuit de spirite. Una din poveştile cele mai fanteziste susţine că şi în prezent, pe timp de noapte, poate fi zărită prin încăperi fantoma Annei Boleyn, a doua soţie a lui Henric al VIII-lea, care a fost decapitată de acesta pentru a-şi lua o altă soţie.

Pe locul trei se situează catacombele Parisului, astăzi devenite muzeu. Mulţi vizitatori ai subteranelor capitalei franceze au declarat că au văzut fantome. În top urmează un loc modern cu o incredibilă fascinaţie: zona 51 din Nevada. Acest teritoriu din SUA este un perimetru "top secret, unde nimeni în afară de membrii armatei americane nu poate intra.

Potrivit numeroaselor speculaţii, în această zonă guvernul SUA ascunde de opinia publică dovezi ale existenţei civilizaţiilor extraterestre. Potrivit unei teorii a conspiraţiei ufologilor, în 1947, resturile unui OZN prăbuşit la Roswell, în New Mexico, ar fi fost transportate în zona 51. (Arina Avram)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite