Casete cu interogarea unui suspect de terorism, găsite sub un birou al CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperite într-o cutie, sub un birou al CIA, înregistrările video ale interogatorilor unuia dintre organizatorii atentatelor din 11 septembrie, ar putea dezvălui cum au ajutat guvernele străine la interogarea suspecţilor de terorism.

Conform Associated Press, înregistrările nu par să indice semne de tratamente dure la adresa suspectului, spre deosebire de cele distruse de CIA şi care conţineau interogatoriile altor suspecţi.

Cele două casete video şi una audio ar fi singurele înregistrări realizate într-o închisoare secretă şi ar putea oferi detalii revelatoare despre cei patru ani în care acesta a fost mutat în mai multe centre secrete.

Casetele conţin sesiunile de interogatorii ale lui Ramzi Binalshibh din 2002, la o închisoare marocană a CIA din apropiere de Rabat.

Când CIA a distrus cele 92 de casete cu alţi doi suspecţi de terorism, supuşi la simularea înecului, oficialii au crezut că au şters toate înregistrările cu interogatorii. Dar în 2007, un angajat al agenţiei a descoperit casetele cu Binalshibh într-o cutie de sub un birou din Centrul antiterorism al CIA.

Casetele ar putea complica eforturile americane de a-l pune sub acuzare pe Binalshibh, în vârstă de 38 de ani, pentru planificarea atentatelor din 11 septembrie 2001.

Dacă înregistrările ar fi date publicităţii, acestea ar putea dezvălui în mod clar rolul Marocului în programul contraterorism care îi permitea CIA să deţină suspecţi de terorism în închisori secrete şi să îi ducă în alte ţări. Mai mult, casetele ar putea oferi dovezi despre starea mentală a lui Binalshibh în primele luni de la capturare. În prezent el este tratat pentru schizofrenie, cu medicamente puternice antipsihotice.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite