Caşcavalul elveţian, ros de „şoarecii“ români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie îi arată pe imigranţii români drept „atentatori“ la bunăstarea din Elveţia. Afişele şi panourile postate în cantonul Ticino sunt însoţite de texte împotriva „infractorilor de import“, personificaţi prin „imigrantul Bogdan“.

„Românul Bogdan" nu are un domiciliu fix şi niciun job sigur, astfel că poate deveni oricând un individ periculos pentru societate. Lui i se alătură „muncitorul în construcţii Fabrizio" şi „avocatul Giulio", ambii italieni, primul simbolizându-i pe cei „45.000 de vecini din Italia" (cantonul Ticino se află la graniţa italiano-elveţiană), care le „fură" elveţienilor locurile de muncă, iar al doilea - pe ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, care susţine „amnistia fiscală" pusă în practică de Cabinetul Berlusconi. Nu se ştie, deocamdată, cine a comandat aceste afişe ce au declanşat deja reacţii vii de protest, mai ales din partea politicienilor de la Roma. Culmea este că autorul imaginilor este el însuşi italian, Michel Ferrise, un grafician din Muralto (lângă Lucarno), care s-a mulţumit să explice că „persoana care le-a comandat este probabil un antreprenor".

„În spatele proiectului se află, clar, ideea de deratizare. Cel care l-a comandat a dorit să-i facă pe localnici să se gândească la o stare de fapt care nu mai poate continua în acest mod", a mai spus Ferrise. În total, în cantonul Ticino au fost amplasate 60 de afişe şi a fost creată şi o pagină de internet, accesibilă la adresa www.balairatt.ch (nume ce s-ar putea traduce prin „şoarecii dansează").

Panourile stradale sunt însoţite de texte împotriva celor „45.000 de vecini care vin să muncească în Elveţia", „infractorilor de import" (reprezentaţi prin „românul Bogdan") şi „amnistiei fiscale" de care s-au bucurat italienii cu averi depozitate, de teama Fiscului de acasă, prin băncile elveţiene. La fel, pe siteul internet se pot citi proteste de genul „NU invaziei frontaliere" şi „NU criminalităţii de import".

Românii, „corbi negri"

Imigranţii români au mai reprezentat „calul de bătaie" al politicienilor elveţieni. În 2008, în paşnica şi civilizata Ţară a Cantoanelor au apărut afişe electorale cu imaginea unor corbi negri ce atacă Elveţia. Propaganda antiromânească a fost făcută de Uniunea Democratică de Centru, care s-a declarat împotriva extinderii acordului de liberă circulaţie pentru România şi Bulgaria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite