Căsătoriile gay schimbă tabloul campaniei din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poziţia preşedintelui Obama în favoarea căsătoriilor homosexuale schimbă datele campaniei prezidenţiale din SUA – de la fondurile pentru campanie şi până la prezenţa la vot.

De o săptămână, dezbaterea despre căsătoriile dintre homosexuali ocupă în bună parte dezbaterea politică şi publică de peste Ocean. În urmă cu câteva zile, preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat public că sprijină mariajele gay şi că în acest fel America va merge înainte. „Cuplurile de acelaşi sex ar trebui să se poată căsători", a declarat Obama. Nu a promis că va face vreun gest concret în această direcţie dacă va fi reales. Din contră, a indicat că fiecare stat în parte va decide. Însă simpla poziţie, de aprobare publică a căsătoriilor de acest fel, a făcut istorie.

Administraţia Obama a dat de la bun început semne că protejează această minoritate: a încetat să mai apere în tribunale Legea pentru Apărarea Căsătoriei, a înmulţit drepturile civile ale cuplurilor homosexuale, a permis membrilor declaraţi ai acestei comunităţi să facă parte din armata SUA. Dar nu a avut niciodată o poziţie atât de tranşantă.  

Calcul financiar

Şi nu este vorba doar de convingeri, ci de un atent calcul politic şi financiar. În plan financiar, rezultatele sunt deja spectaculoase pentru campanie: în primele 90 de minute după declaraţiile lui Obama, s-au strâns donaţii de un milion de dolari. Apoi, la câteva zile după, la o strângere de fonduri organizată în locuinţa actorului George Clooney, unde Obama a vorbit din nou de mariajele gay, în cuferele de campanie au mai intrat 15 milioane de dolari. După ce marile bănci au încetat să contribuie la campania de realegere, se simţea nevoia unei surse noi de finanţare.

Necunoscute politice

Or, unul din şase contributori majori pentru tabăra democrată este homosexual, iar reticenţa preşedintelui de a  adopta o poziţie clară i-a nemulţumit mult timp. Acum, aceştia şi-au deschis mulţumiţi portofelele.

Pentru America, pare natural ca primul preşedinte de culoare (şi provenit dintr-o familie mixtă - un tip de uniune interzisă la acea vreme în multe state americane) să ia poziţie în apărarea unui grup discriminat. Politic însă, rămân încă multe necunoscute, care nu ţin de culoarea politică. Vârsta, opinia despre religie şi minorităţile sexuale, dar şi culoarea pielii  sunt în schimb elemente care determină anumite categorii de americani să aprobe poziţia lui Obama şi să îi acorde sau nu votul în noiembrie, la alegerile prezidenţiale.

Potrivit Centrului de Cercertare Pew, majoritatea celor care aprobă căsătoriile gay sunt americanii care au mai puţin de 30 de ani (65% din ei sunt pentru, 30% împotrivă). Aşa că anunţul îi poate aduce la vot pe tineri, notează „The Guardian". În urmă cu câteva zile, alegătorii din statul Carolina de Nord (stat câştigat de Obama în 2008) au votat pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale, dar şi a uniunilor consensuale. Alte 29 de state americane, au de asemenea, legi ce cuprinde clauze discriminatorii. Obama ar putea pierde şi Florida, unde populaţia e îmbătrânită şi cu vederi de modă veche în privinţa homosexualităţii.

Poziţia ar putea să îl coste o parte din voturile populaţiei de culoare. Afro-americanii şi bisericile lor s-au opus mai mult decât alte categorii căsătoriilor de acest fel (doar 39% sunt pentru, faţă de 47% din americanii albi). Obama riscă şi să inflameze baza conservatoare a electoratului republican. Liderul de la Casa Albă a trasat însă acum o linie clară faţă de Mitt Romney (aspirantul la învestitura republicană), care pare tot mai aproape de extrema dreaptă a politicii americane, notează „Guardian". „Căsătoria ar trebui să fie doar între un bărbat şi o femeie", a contraatacat conservatorul Romney. Chestiunea homosexualităţii poate influenţa şi o mare masă de votanţi încă indecişi.

Obama a anticipat bine mişcarea acestei plăci tectonice în societatea americană. Studiile arată că, dacă până în 2009 numărul celor care erau în favoarea mariajelor gay creştea cu 1% pe an, din 2010, creşterea a fost de 5%. În ansamblu, 49% din americani sunt pentru această idee, în timp ce 40% se opun. Schimbarea se produce, dar încă este una lentă. Un risc pe care Obama şi l-a asumat.

"Cuplurile de acelaşi sex ar trebui să se poată căsători.''
Barack Obama preşedinte SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite