Casa Albă se declară "profund îngrijorată" de verdictul în cazul Hodorkovski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă s-a declarat luni "profund îngrijorată" de verdictul de vinovăţie dictat împotriva fostului magnat al petrolului rus Mihail Hodorkovski.

Justiţia rusă i-a găsit luni vinovaţi pe Mihail Hodorkovski şi pe principalul său asociat, Platon Lebedev, într-un dosar de furt de petrol şi de spălare de bani cu un prejudiciu stabilit de miliarde de dolari, potriivit BBC.

"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că un judecător rus i-a declarat pe Mihail Hodorkovski şi pe Platon Lebedev vinovaţi pentru a doua oară", a precizat într-un comunicat Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, aflat în prezent în vacanţă împreună cu familia, în statul natal Hawaii.

"Suntem tulburaţi de acuzaţiile conform cărora au fost comise încălcări ale principiului egalităţii în faţa legii şi de ceea ce pare a constitui o folosire abuzivă a sistemului judiciar în scopuri improprii. Aplicarea aparent selectivă a legii în cazul acestor doi oameni subminează reputaţia Rusiei de ţară angajată în aprofundarea statului de drept", a apreciat Gibbs.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că "incapacitatea Rusiei de a-şi respecta angajamentele faţă de valorile universale, printre care şi statul de drept, reprezintă un handicap în calea modernizării sale şi a capacităţii sale de a aprofunda legăturile cu SUA". El a dat asigurări că Barack Obama "a vorbit frecvent despre acest caz cu preşedintele (Dmitri) Medvedev".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite