Casa Albă, acuzată că a cerut CIA să mintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia SUA este bănuită că a dat ordin să fie falsificată o scrisoare către Saddam Jurnalistul Ron Suskind susţine că presupusul fals, infirmat de Casa Albă, ar fi avut ca

Administraţia SUA este bănuită că a dat ordin să fie falsificată o scrisoare către Saddam

Jurnalistul Ron Suskind susţine că presupusul fals, infirmat de Casa Albă, ar fi avut ca scop sugerarea unei legături între gruparea al-Qaida şi regimul irakian.

Casa Albă ar fi cerut CIA să falsifice o scrisoare de mână ce era adresată fostului lider irakian Saddam Hussein, de către directorul serviciilor irakiene de informaţii, ce ar fi sugerat o legătură între teroriştii care au acţionat la 11 septembrie 2001 şi regimul de la Bagdad, susţine jurnalistul Ron Suskind, într-o carte publicată ieri, "The Way of the World".

Legătura dintre gruparea al-Qaida şi Saddam Hussein ar fi constituit motivaţia perfectă pentru intervenţia în Irak, din martie 2003.

De altfel, preşedintele Bush a justificat intervenţia prin necesitatea "dezarmării Irakului de armele de distrugere în masă, de eliberarea poporului irakian şi de stoparea sprijinului pe care Saddam Hussein îl oferă
terorismului".

Tahir al-Tikriti, plastografiat

Ron Suskind susţine că administraţia Bush primise informaţii de la Bagdad, conform cărora nu există arme de distrugere în masă în Irak.

Autorul susţine că americanii s-au aflat tot timpul în contact cu directorul serviciilor irakiene de informaţii, Tahir Jalil Habbush al-Tikriti. "Casa Albă a inventat o scrisoare de la Habbush către Saddam Hussein, datată 1 iulie 2001", scrie Suskind în cartea sa.

"Scrisoarea preciza că Mohammad Atta, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, s-a pregătit pentru misiunea sa în Irak, sugerând astfel că exista o legătură operaţională între Saddam şi al-Qaida, asociere pe care vicepreşedintele ceruse CIA să o dovedească după atentatele de la 11 septembrie, arată autorul.

La puţin timp după posibila plastografiere a scrisorii, aceasta a fost prezentată în presa americană, de canalul de ştiri Fox News. Aşa cum era de aşteptat, Casa Albă neagă orice acuzaţie.

"Acuzaţia potrivit căreia Casa Albă a instruit pe cineva să falsifice un document adresat de Habbush lui Saddam este pur şi simplu absurdă", a anunţat unul dintre ofiţerii de presă. Habbush se află în continuare pe lista celor mai căutaţi terorişti a Departamentului de Stat, pe capul acestuia fiind pusă o recompensă de 1 milion de dolari.

Bush, atent la relaţia cu Putin

Suskind mai susţine că, în februarie 2001, Bush a respins propunerea CIA de a-l asculta pe Vladimir Putin, care se afla cazat într-un hotel în care agenţia avea instalat un dispozitiv de înregistrare. Bush a motivat că nu doreşte să piardă încrederea lui Putin, în cazul în care ruşii ar fi descoperit dispozitivul.

O altă întâmplare memorabilă se referă la cererea lui Bush adresată vicepreşedintelui Dick Cheney. Preşedintele considera că este mai bine ca cei doi să nu fie văzuţi împreună la întâlnirile la care participă mai mulţi lideri, cum ar fi şedinţele Consiliului de Securitate Naţională.

Cheney însuşi considera de altfel că eşecul în afacerea Watergate nu s-a datorat faptului că înregistrările chiar s-au făcut, ci faptului că Nixon ştia prea multe lucruri ce îi puteau dăuna.

Acuzaţiile sunt pur şi simplu absurde
Tony Fratto,
purtător de cuvânt la Casa Albă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite