Cartonaş galben pentru comisarul Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După audierile de marţi, premierul Borisov se gândeşte la un înlocuitor pentru controversata Jeleva. Europarlamentarii au cerut informaţii suplimentare privind un posibil conflict de interese şi fals în declaraţii.

Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European (DEVE) a decis să amâne decizia finală în privinţa confirmării comisarului pentru Ajutor Umanitar, Rumiana Jeleva.

În cadrul unei sesiuni cu uşile închise, membrii DEVE au stabilit că au nevoie de informaţii suplimentare cu privire la acuzaţiile că Jeleva ar fi fost implicată într-un conflict de interese. Lui Jose Manuel Barroso i s-a dat un termen de 24 de ore pentru a comunica rezultatele auditului intern al Comisiei Europene privind activitatea bulgăroaicei.

Serviciului juridic al PE i s-a solicitat, fără a i se da un termen limită, să verifice declaraţiile Rumianei şi pe cele ale contestatarilor ei.

Acuzaţii respinse

Prestaţia Jelevei la audieri a fost apreciată drept "neconvingătoare", ea nereuşind să demonteze acuzaţiile venite din partea eurodeputatei bulgare Antonia Pârvanova, potrivit căreia, în vara lui 2009, Jeleva, pe atunci membră a PE, figura şi în conducerea Global Consult Ltd., ceea ce ar contraveni cu CV-ul prezentat de ea.

Acuzaţiile conaţionalei sale erau susţinute ieri şi de "Financial Times Deutschland".Conform registrului electronic al comerţului din Bulgaria, Jeleva ar fi avut legături cu Global Consult Ltd. în perioada iunie 2006-aprilie 2009. Chiar dacă premierul Boris Borisov a dat vina pe socialişti pentru problemele „miresei gangsterului" - cum a numit-o „Die Welt" -, presa bulgară scrie că acesta are „un plan B", de înlocuire a Rumianei cu ministrul Apărării, cu eurodeputatul GERB Andrei Kovacev sau cu directoarea Institutului European de la Sofia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite