Cartonaş galben pentru Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul de dreapta al preşedintelui francez, a pierdut teren în faţa Partidului Socialist în primul tur al municipalelor Deşi premierul

Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul de dreapta al preşedintelui francez, a pierdut teren în faţa Partidului Socialist în primul tur al municipalelor

Deşi premierul Francois Fillon a încercat să atenueze înfrângerea dreptei, apreciind că "rezultatul este mai echilibrat şi mai nuanţat decât s-a anunţat", stânga franceză şi unii analişti consideră că, de fapt, acesta constituie un "vot de blam" pentru Nicolas Sarkozy. Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, stânga şi dreapta deopotrivă curtează formaţiunea de centru-stânga MoDem.

Opoziţia socialistă din Hexagon este de părere că rezultatele înregistrate duminică în primul tur al alegerilor municipale constituie o sancţiune a electoratului pentru modul în care Nicolas Sarkozy şi-a gestionat puterea în primele zece luni de mandat.

Şeful Partidului Socialist, Francois Hollande, estimează că acest vot reprezintă "un avertisment la adresa guvernului de dreapta pentru nerespectarea angajamentului de a spori puterea de cumpărare a francezului". La fel, Segolene Royal, fosta candidată socialistă la alegerile prezidenţiale, a menţionat "votul-sancţiune" şi a lansat un apel alegătorilor de stânga să rămână mobilizaţi pentru turul al doilea, ce urmează să aibă loc duminică.

De altă părere este însă liderul MoDem, Francois Bayrou, care consideră că actualul vot acordat stângii reprezintă mai degrabă o "atenţionare a puterii" decât o adeziune acordată socialiştilor. Principalele reproşuri făcute de francezi liderului de la Elysee sunt lipsa de rezultate în privinţa puterii de cumpărare şi etalarea ostentativă a vieţii sale private, marcată, într-un timp record, de un divorţ răsunător şi o căsătorie-fulger.

Sondaje recente arată că aproximativ 50% din francezi nu sunt mulţumiţi nici de modul în care Sarkozy abordează problemele de politică externă, un exemplu în acest sens fiind controversata vizită la Paris a liderului libian Moammar Gadhafi.

Socialiştii se ceartă pe strategie

În timp ce îşi numără victoriile la primul tur, Partidul Socialist încearcă apropieri faţă de alte formaţiuni politice. O alegere care se anunţă dificilă, pentru că poziţiile liderilor în privinţa strategiei ce ar trebui adoptate - diferă. Principalul punct de fricţiune este atitudinea faţă de partidul de centru-stânga MoDem.

În timp ce Segolene Royal militează pentru o alianţă cu formaţiunea lui Francois Bayrou, Hollande susţine că "Partidul Socialist nu întrevede o asemenea strategie", ci doar alianţe în unele oraşe, în funcţie de caz. Iar bomboana pe tortul confuziei a pus-o Francois Bayrou, care a declarat pentru France 2 că nu va da niciun consemn general pentru un vot unic la scrutinul de duminică, în oraşele în care MoDem va juca rolul de arbitru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite