"Cârtiţă" rusească la Eurocopter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer german a transmis serviciilor secrete ruse informaţii de la producătorul european de elicoptere Inginerul Werner Franz G. a luat documentele de la Eurocopter şi le-a transferat

Un inginer german a transmis serviciilor secrete ruse informaţii de la producătorul european de elicoptere

Inginerul Werner Franz G. a luat documentele de la Eurocopter şi le-a transferat în Rusia prin intermediul unui agent rus de informaţii cunoscut sub numele de "Vladimir".

Neamţul a transmis informaţiile în cursul unor întâlniri repetate cu "Vladimir" la Moscova, Salzburg şi Oberbayern (landul Bavaria), potrivit declaraţiilor date de acuzat la tribunal.

În schimbul acestora, el a încasat 13.000 de euro, deşi apărarea lui susţine că informaţiile transmise ruşilor nu valorau suma respectivă, fiind destul de banale. Werner Franz G., fost angajat al companiei European Aeronautic Defence Space (EADS), a declarat la tribunal că nu a conştientizat întreaga gravitate a gestului său, ba chiar s-a arătat "puţin surprins" că este acuzat de spionaj.

Fapta, pusă pe seama problemelor financiare

În vârstă de 44 de ani, el susţine că a vândut serviciilor secrete ruse documentaţie privind elicoptere care sunt exportate în... Rusia. Werner şi-a explicat fapta prin problemele financiare cu care se confruntă. Plecând de la EADS, el şi-a deschis o firmă proprie, dar lucrurile nu au mers cum sperase, datoriile sale depăşind 150.000 de euro.

Werner îl considera pe "Vladimir" amic

Presa germană scrie că documentele vândute de Werner serviciilor secrete ruse s-ar referi strict la elicoptere civile. Procuratura federală a Germaniei acuză însă "cârtiţa" ruşilor de transmiterea unor documente privind tehnologii militare, judecătorii afirmând că graniţa între comunicarea unor informaţii civile şi spionajul militar nu este extrem de clară.

Acuzatul nu a fost de acord cu o astfel de interpretare, susţinând că atunci când serviciile secrete ruse i-au cerut informaţii militare, el a refuzat să se conformeze. "Intuiţia mi-a spus să nu fac aceasta", a afirmat el, negând că ar fi ştiut că "amicul Vladimir" era în solda serviciilor secrete.

"Vedeam în el doar un prieten şi nu pot să spun că nu-mi era simpatic", recunoaşte Werner. Ancheta a stabilit, după interceptarea corespondenţei şi a convorbirilor telefonice, că cei doi îşi începeau discuţiile cu "Bună, dragă prietene!"

EADS nu se consideră prejudiciată

Verdictul va fi dat probabil săptămâna viitoare, dar spionajul pentru un serviciu secret străin este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Germania. EADS a menţionat că documentele vândute de Werner nu erau secrete, iar firma nu a suferit mari prejudicii în urma "trădării" fostului său angajat. Dar nici nu i-a propus să revină în cadrul ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite