Cărţile despre Carla îl irită pe Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În librăriile din Franţa apar, săptămâna aceasta, două biografii ale primei-doamne a Franţei. Una este explozivă. Palatul Elysée a încercat să blocheze apariţia unui volum intitulat „Carla – o viaţă secretă“, care aruncă o lumină prea puţin favorabilă asupra soţiei lui Nikolas Sarkozy.

Ambiţioasă, vulcanică, inconstantă în dragoste, capabilă să-şi invite foştii amanţi la vila de vacanţă din Cap Negre pentru a-i prezenta lui Sarkozy, aceastea sunt doar câteva din caracterizările făcute Carlei Bruni-Sarkozy de Besma Lahouri, autoarea unei biografii ce face deja valuri. Volumul urmează să apară în librăriile din Franţa miercuri.

Considerată „o biografie neautorizată", cartea redă mărturisirile şi afirmaţiile făcute de foşti prieteni şi amanţi ai actualei prime doamne a Franţei, dar şi pe cele ale unor apropiaţi şi colaboratori ai acesteia. Unul dintre ei a oferit o descriere succintă şi percutantă a Carlei, despre care a spus că este „o anti-Lady Diana".

Un rol neclar

Conform propriilor declaraţii, Besma Lahouri a dorit „să înţeleagă rolul pe care-l joacă Bruni-Sarkozy alături de soţul ei, preşedintele Franţei". Autoarea susţine că volumul este mai degrabă „o anchetă jurnalistică la lumina zilei, întrucât cel puţin 80% din persoanele intervievate sunt citate cu numele întreg".

Lahouri (fostă ziaristă la „L'Express" şi totodată autoarea unei alte biografii controversate, a lui Zinedine Zidane) a făcut mai multe voiaje pentru documentare, ajungând până la New York, Milano, Verona pentru a pune cap la cap informaţiile vizând trecutul amoros agitat al fostului top model cu care Nicolas Sarkozy s-a căsătorit în februarie 2008.

Besma Lahouri afirmă că, din cauza conţinutului incendiar al cărţii, Pierre Charon, un consilier apropiat al preşedintelui francez, ar fi încercat să o convingă să renunţe la investigaţii şi la publicarea acesteia.

Sindromul Maria Antoaneta

„Carla trăieşte în arondismentul XVI din Paris, înconjurată de servilism, nu mai are niciun contact cu realitatea, îşi duce existenţa într-o colivie de aur, pe scurt, este o a doua Maria Antoaneta care s-a îndepărtat de francezi", este de părere Lahouri.

Ea mai susţine că prima doamnă a Franţei (descrisă ca „o tigroaică devoratoare de bărbaţi celebri") se interesează cel mai mult de propria imagine şi, declarându-se de stânga, a început să devină „stânjenitoare din punct de vedere politic" pentru ­Nicolas Sarkozy.

O surpriză neplăcută

„Carla et les ambitieux" este titlul celui de-al doilea volum biografic ce urmează să apară în Franţa tot în această săptămână. Autorii (Michael Darmon şi Yves Derai) au petrecut zeci de ore ore ascultând povestirile şi mărturisirile primei-doamne. După aceea însă, „au schimbat macazul" fără niciun avertisment, publicând şi consideraţii personale despre biografia Carlei Bruni, ceea ce nu fusese prevăzut în înţelegerea iniţială.

Cuceriri mediatizate

Lahouri prezintă o listă a relaţiilor amoroase cu parteneri celebri pe care Carla Bruni-Sarkozy le-a afişat de-a lungul vremii. Una dintre acestea îl are ca protagonist pe Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite