Cartea Albastră a UE, replică la Cartea Verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul are scopul de a atrage imigranţii calificaţi, după modelul american al "Cărţii Verzi" Iniţiativa Comisiei Europene este controversată, politicienii fiind conştienţi de

Proiectul are scopul de a atrage imigranţii calificaţi, după modelul american al "Cărţii Verzi"

Iniţiativa Comisiei Europene este controversată, politicienii fiind conştienţi de reticenţa electoratului faţă de creşterea imigraţiei.Proiectul vine pe fondul unor măsuri de înăsprire a legilor privind imigraţia în unele ţări ale UE, iar corespondenţii de presă de la Bruxelles spun că unele guverne se vor opune cu siguranţă.

Cartea Albastră ar permite deţinătorilor să locuiască, să lucreze şi să călătorească în UE. Propunerea are scopul de a atrage inginerii, specialiştii în IT şi alţi imigranţi calificaţi care acum se îndreaptă către Canada, SUA sau Australia.

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili, imigranţii trebuie să aibă o diplomă recunoscută, experienţă profesională de cel puţin trei ani şi un contract de muncă pe doi ani în UE. Documentul trebuie să le garanteze un salariu de trei ori mai mare decât cel minim pe economie din ţara unde urmează să lucreze. Cartea Albastră ar urma să fie înnoită din doi în doi ani, iar condiţiile vor fi aceleaşi în toate cele 27 de ţări ale UE.

Potrivit CE, este nevoie de 20 milioane de imigranţi calificaţi în următorii 20 de ani, mai ales în domeniile inginerie, IT, sanitar şi educativ. Belgia, Estonia, Germania, Irlanda şi Suedia sunt printre ţările cu lipsa cea mai mare de personal calificat. În prezent, 50% din imigranţii calificaţi se îndreaptă către SUA şi numai 5% către Europa.

Tensiuni între politicieni şi angajatori

Există mari tensiuni între politicienii europeni şi angajatori, notează BBC. Politicienii sunt conştienţi de îngrijorarea electoratului în privinţa imigraţiei, însă angajatorii spun că au nevoie de absolvenţi calificaţi din ţări precum India şi China.

Propunerea va intra în labirintul legislativ al UE în acest an şi va avea nevoie de aprobarea tuturor statelor membre pentru a intra în vigoare. Procesul ar putea dura circa doi ani. Unii politicieni din Olanda şi Germania sunt ostili planului, iar guvernul austriac l-a condamnat afirmând că centralizarea merge prea departe.

În Belgia, politicienii au promis restrângerea imigraţiei. În Franţa, astfel de măsuri au fost introduse deja în parlament. Şomajul este mare în multe ţări ale UE (10% în Belgia, 15% în Polonia), dar în acelaşi timp multe întreprinderi au dificultăţi în a recruta personalul calificat de care au nevoie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite