Capitalul rusesc domină economia Georgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul investiţiilor străine plasa Georgia, înainte de război, în top 25 mondial Trupele ruse bagă în recesiune una dintre cele mai dinamice economii din CSI. Între 2005 şi 2006,

Ritmul investiţiilor străine plasa Georgia, înainte de război, în top 25 mondial

Trupele ruse bagă în recesiune una dintre cele mai dinamice economii din CSI.

Între 2005 şi 2006, investiţiile străine în Georgia s-au dublat, atingând nivelul de 1,15 miliarde de dolari, aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al ţării.

În raportul Doing Business 2007, publicat de Banca Mondială, Georgia era cotată ca având unele dintre cele mai bune performanţe din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Pentru acest an, Georgia a fost inclusă în top 25 mondial al celor mai dinamice economii. Anul trecut, investiţiile străine s-au majorat cu 50%, ajungând la 1,5 miliarde de dolari.

Pierderile nu sunt calculate încă

Invadarea Georgiei de trupele ruse a cauzat mari pierderi în primul rând companiilor petroliere, fiind oprite activităţile de extracţie şi transport şi reduse cele de distribuţie.

În domeniul petrolier, KazMunaiGaz deţine integral terminalul petrolier din portul Batumi de la Marea Neagră. Rompetrol, deţinută în proporţie de 75% de compania petrolieră kazahă, deţine o reţea de 30 de benzinării în Georgia.

Cifra de afaceri a Rompetrol este estimată la aproximativ 110 milioane de dolari pe an. Pentru acest an, compania avea planificate investiţii de 8 milioane de dolari pentru extinderea reţelei la 35 de benzinării. Din cauza războiului, au fost închise două staţii de vânzare a carburanţilor.

Tranzitul de petrol şi gaze a fost sistat

BP, cea de-a doua companie petrolieră din lume, a sistat livrările prin intermediul conductei Baku-Tbilisi-Cayhan (BTC). De asemenea, şi oleductul Baku-Supsa a fost închis, o reluare a activităţii fiind posibilă în circa două săptămâni, au anunţat reprezentanţii BP.

Datorită întreruperii transportului, BP, StatoilHydro şi partenerii lor au stopat producţia la zăcământul azer Azeri-Chirag-Gunashli din zona Mării Caspice.

Închiderea acestor oleoducte adânceşte deficitul de stocuri petroliere din zona Mării Negre şi a Mării Mediterane afectate deje de scăderea livrărilor petroliere ruse şi nefuncţionarea mai îndelungată a oleoductului BTC.

O reintrare în normal este apreciată de analiştii Băncii Georgiei a avea loc în următoarele 6-12 luni, în cazul în care conflictul ruso-georgian va înceta cel mai târziu săptămâna viitoare.

Investiţii străine

Cele mai mari investiţii provin, după cum era de aşteptat, din procesul de privatizare. Cele mai importante achiziţii ale companiilor de stat georgiene, perfectate până în 2007, au fost:

1. Vimpelcom, companie de telefonie din Rusia, a cumpărat 51% din operatorul local Mobitel pentru 12,6 milioane de dolari.

2. Turcia, Georgia şi Azerbaidjan au semnat un acord de asociere pentru construcţia unei noi linii de cale ferată care să lege Georgia de Turcia. Costul proiectului este evaluat la 442 milioane de dolari şi va mări capacitatea de tranzit a mărfurilor provenite din Asia Centrală şi China spre Europa.

3. Compania cu capital ruso-georgian Energy Invest a cumpărat combinatul Azot din Rustavi pentru 20 milioane de dolari.

4. GeoProMining, subsidiară a unei firme ruse, a obţinut pachetul de control al combinatului de îmbogăţire a minereului de fier Madneuli.

5. News Corp, deţinută de Rupert Murdoch, a cumpărat 49% din postul de televiziune Imedi. Restul aparţine omului de afaceri georgian Badri Patarkatsishvili, fost contracandidat la funcţia prezidenţială.

6. HSBC, cea mai mare bancă din Europa, şi-a anunţat intenţia de a deschide o divizie la Tbilisi, urmând altor mari instituţii financiare care au achiziţionat deja pachete însemnate de acţiuni la băncile de stat georgiene.

7. Banca Georgiei, cea mai mare bancă locală după valoarea activelor, este deţinută în proporţie mai mare de 80% de investitori instituţionali, printre care se numără fonduri precum Firebird şi East Capital.

Titlurile Băncii Georgiei sunt cele mai lichide dintre cele listatate la Bursa de Valori de la Tbilisi şi este firma listată pe piaţa de la Londra, unde a obţinut 160 milioane de dolari în urma ofertei publice primare de vânzare de acţiuni, plus o emisiune de eurobonduri efectuată în 2007 în valoare de 200 milioane de dolari.

1,5 miliarde de dolari în 2007

Printre cei mai mari investitori în sistemul bancar georgian se numără Societe Generale, VTB, a doua bancă din Rusia, şi TuranAlem, a doua instituţie financiară din Kazahstan.

Majoritatea centralelor electrice şi firmele de distribuţie sunt în prezent deţinute de investitori străini, precum

Unified Energy System din Rusia şi compania cehă Energy Pro. Cea din urmă deţine distribuţia de energie electrică la nivel naţional, achiziţia cifrându-se la 132 milioane de dolari.

Swiss Multipex Solutions a cumpărat compania de stat a apelor, Tbilisi Water, care deţine şi o hidrocentrală, pentru 85 milioane de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite