Statuia lui Lenin din capitala Mongoliei, Ulan Bator, a fost demontată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia "criminalului" Lenin, care era amplasată într-un parc din oraş, a fost ridicată de pe soclu în uralele mulţmii strînse la faţa locului, în timp ce unii mongoli dădeau cu pantofii în faţa "tovarăşului", relatează BBC News.

În timpul Războiului Rece, Mongolia a fost efectiv un stat satelit sovietic.

Primarul din Ulan Bator, Bat Erdene Uul a declarat că statuia va fi scoasă la licitație cu un preț de pornire de aproximativ $ 280 (£ 174; 216 de euro).

Într-un discurs de 10 minute, el l-a denunțat pe Lenin şi tovarăşii săi comunişti drept "criminali". Mongolia a suferit în mâinile comuniștilor, dar s-a schimbat pentru a crea o societate deschisă, a adăugat el.

De zeci de ani, Vladimir Lenin a fost venerat de către mongoli elevilor ca "Profesorul Lenin", relatează pentru BBC Michael Kohn din Ulan-Bator.

În 1990 țara cu un singur partid a abandonat sistemul de stat şi început o serie de reforme politice și economice.

O mulțime de aproximativ 300 de persoane s-au adunat pentru a asista la demolarea statuii. Câţiva cetăţeni au aruncat cu pantofi vechi în vechiul "tovarăş", pentru a-şi afișa dezgustul lor faţă de fostul liderul sovietic.

Multe statui ale lui Lenin, care a murit în 1924, să rămână în picioare în jurul valorii de Rusia și alte țări o dată sub control sovietic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite