Capitala Argentinei se dotează cu "Monumentul tangoului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este primul omagiu de acest fel adus unui dans în lume. Tangoul s-a născut la Buenos Aires în urmă cu 100 de ani Iubitorii tangoului din Buenos Aires, capitala Argentinei, au comandat un

Este primul omagiu de acest fel adus unui dans în lume. Tangoul s-a născut la Buenos Aires în urmă cu 100 de ani

Iubitorii tangoului din Buenos Aires, capitala Argentinei, au comandat un monument de două tone dedicat dansului preferat al ţării lor. Structura de oţel, cu înălţimea de 3,5 metri, reprezentând un bandoneon (un tip de acordeon - n.r.), instrument asociat cu celebrul dans, este amplasată în cartierul Puerto Madero. Inaugurarea oficială a monumentului va avea loc la 22 noiembrie a.c.

Iniţiativa ridicării unui monument închinat tangoului în oraşul în care s-a născut vechiul dans popular, în urmă cu peste 100 de ani, aparţine unui comitet prezidat de Ruben Reale.

El a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale, care au organizat un concurs de artă urbană în urma căruia artiştii Alejandro Coria şi Estela Treviño au fost desemnaţi să realizeze proiectul.

Impresionanta structură metalică sub forma unui bandoneon, instrument muzical folosit de cei care au dat viaţă tangoului, a necesitat lucrări laborioase care au durat şase ani şi jumătate. Costurile au fost acoperite cu bani proveniţi din donaţii şi din recitaluri.

Apărut în suburbiile sărace

Monumentul a fost realizat în cartierul Chacarita şi transportat la destinaţie cu ajutorul unui camion special. Cu prilejul operaţiunii de mutare, Ministerul Culturii din Argentina a organizat o caravană la care au participat muzicieni şi personalităţi pasionate de tangou.

Structura metalică a parcurs şase kilometri până a ajuns la intersecţia dintre bulevardele Azucena Villaflor şi Avenida de los Italianos din cartierul Puerto Madero, locul în care se speră să rămână pentru totdeauna. Apărut la sfârşitul veacului al XIX-lea în suburbiile sărace ale Buenos Airesului, tangoul a devenit o parte intrinsecă a vieţii acestui oraş.

Cu timpul, dansul popular a evoluat într-un gen îndrăgit de întreaga lume. Nimeni nu a uitat însă locul său de baştină. La Buenos Aires există la tot pasul statui dedicate unor personalităţi legate de tangou: Carlos Gardel, Osvaldo Pugliese sau Astor Piazzolla.

Acceptat cu greu de înalta societate

La începuturi, tangoul nu era considerat un dans acceptabil pentru înalta societate. Având în vedere mediul în care s-a născut, acest dans a fost condamnat multă vreme de către politicieni şi moralişti. Imigranţii săraci care l-au născocit nu au visat niciodată că va deveni "emblema iubită a Buenos Aiersului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite