"Capcane" pe drumul lui Putin spre Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete ruse au fost avertizate că se pregătea un atentat liderului de la Kremlin în Iran Preşedintele rus Vladimir Putin nu a vrut să rateze summitul ţărilor riverane Mării

Serviciile secrete ruse au fost avertizate că se pregătea un atentat liderului de la Kremlin în Iran

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a vrut să rateze summitul ţărilor riverane Mării Caspice, ce se desfăşoară, astăzi, la Teheran, în pofida zvonurilor apărute duminică la Moscova privind un posibil atentat la adresa sa în timpul vizitei în Iran. Kremlinul a confirmat că şefului statului rus i-au fost transmise aceste informaţii, fără a face alte comentarii pe acest subiect.

Serviciile speciale ruse au fost avertizate în legătură cu un complot de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin de către o bandă de atentatori sinucigaşi, în timpul vizitei pe care acesta o va face în Iran, potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, care precizează că informaţiile provin de la mai multe surse din afara Rusiei.

Teheranul dezminte

La Teheran, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Mohammad Ali Hosseini, a declarat că "informaţiile sunt lipsite de orice raţiune. Vizita lui Vladimir Putin la Teheran se va derula în condiţii normale", a subliniat diplomatul iranian, citat de RIA Novosti. "Aceste speculaţii fac parte din războiul psihologic declanşat de duşmanii Iranului pentru a aduce atingere relaţiilor ruso-iraniene", a adăugat el.

Serviciile secrete ruse, intoxicate de SUA?

Centrul american de analiză Stratfor consideră că informaţiile legate de pregătirea unui atentat împotriva liderului de la Kremlin ar fi putut fi transmise Moscovei de serviciile speciale americane.

"Pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Rusia şi SUA, administraţia lui George W. Bush tare nu ar fi dorit să-l vadă pe Putin în vizită în Iran, şi de aceea Washingtonul a dorit să-i dea preşedintelui rus toate motivele să nu meargă la summitul ţărilor riverane Mării Caspice", susţin experţii de la Stratfor.

Putin urma să sosească aseară la Teheran, după consultările pe care le-a avut în Germania cu Angela Merkel, în prima parte a zilei. Vizita sa în Iran fiind prima a unui şef de stat rus în această ţară în ultimii peste 60 de ani.

De când a devenit preşedinte, în decembrie 1999, au fost descoperite mai multe comploturi de asasinare a lui Putin în timpul unor vizite în străinătate. La puţin timp de la începerea mandatului de preşedinte, serviciile de securitate ucrainene au spus că au dejucat o tentativă de ucidere a liderului de la Kremlin la o reuniune neoficială a CSI, desfăşurată la Ialta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite