Un poliţist de origine română din Canada este acuzat de mușamalizarea răpirii unui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălcarea încrederii, obstrucţionarea justiţiei, complicitate după producerea răpirii şi spălare de bani. Sunt doar câteva dintre acuzațiile aduse unui polițist de origine română din Canada, judecat în cazul altui român, care a fost răpit şi torturat în 2005.

Simion Ternar, în vârstă de 31 de ani, un român care a dobândit cetățenie canadiană, afirmă că, la 16 noiembrie 2005, a fost răpit, la Toronto, într-o parcare aflată lângă sala de forță pe care o frecventa.

Bărbatul, care lucra la o mini-fermă improvizată într-un apartament, în care se producea marijuana, susține că a fost torturat timp de 24 de ore, scrie presa canadiană.

Răpitorii l-au sunat pe proprietar și au amenințat că îi vor ucide copiii, dacă nu plătește o răscumpărare.

Acesta le-a dat, potrivit declarațiilor lui Ternar, 200.000 de dolari, românul fiind eliberat.

I-a promis o anchetă

La 15 ore după ce a fost eliberat, Simion Ternar l-a contactat pe ofiţerul de origine română Ioan-Florin Floria, pe care îl cunoștea.

Floria, care lucra pentru Poliția din Toronto din 1998, l-a asigurat că va ancheta cazul.

„Ştiam că este ofiţer de poliţie şi că m-ar putea ajuta", a declarat Ternar în faţa juraţilor, adăugând că răpitorii ameninţaseră să îl ucidă dacă va contacta poliţia. El a precizat că l-a auzit pe unul dintre răpitori vorbind limba română.

Numai că, la prima lor întâlnire, Floria i-a spus lui Ternar, care avea fața umflată și o buză tăiată, să nu anunţe poliţia şi să nu meargă la spital, sau, dacă merge, să declare că a fost la schi şi a căzut.

Totodată, acesta a precizat că ofițerul de poliție știa unde lucrează.

Cei doi s-au mai întâlnit de atunci de trei ori. La un moment dat, Floria a adus o serie de fotografii de la o cameră de supraveghere care păreau să prezinte scena răpirii, însă nu erau concludente, notează „Toronto Star".

La ultima lor întâlnire, ofiţerul era îmbrăcat în uniformă şi l-a întrebat pe Ternar dacă este de părere că „Stefan Karpacs a făcut asta", acesta din urmă fiind un apropiat al polițistului.

În decembrie 2005, Ternar s-a întors în România. 11 luni mai târziu, când a revenit la Toronto, a luat legătura cu poliția, vorbind despre ce i s-a întâmplat.

Acum, după o anchetă internă, Ioan-Florin Floria este judecat în acest dosar. El a pledat însă nevinovat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite