Restricțiile de viză impuse României, Bulgariei și Cehiei, obstacole în calea acordului de liber schimb al Canadei cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, dorit de guvernul premierului canadian Stephen Harper, are șanse mici să fie ratificat în cazul în care Canada nu va ridica restricţiile de viză pentru Republica Cehă, România şi Bulgaria, scriu publicațiile „Globe and Mail" și „Embassy".

Potrivit ambasadorului UE în Canada, Matthias Brinkmann, faptul că românii, cehii și bulgarii trebuie să dețină o viză pentru a veni în Canada „reprezintă o mare sursă de iritare". „Aceste ţări membre nu sunt deloc mulţumite", a declarat Brinkmann.

Acordul comercial, considerat cel mai ambițios al Canadei după NAFTA și aflat încă în negociere, va trebui ratificat nu numai de Parlamentul European, ci și de corpurile legislative naționale ale celor 27 de state membre.

„Îşi vor da, oare, aprobarea aceste state membre pentru un acord dacă există încă vizele? Probabil că nu", a spus ambasadorul. „Iar apoi, dacă se ajunge la Parlamentele naţionale, vă puteţi imagina ce se va întâmpla acolo", a adăugat el.

Acordul dintre Canada și Uniunea Europeană ar urma să fie semnat, cel mai probabil, spre sfârșitul acestui an, dar ratificarea ar putea dura până la doi ani.

Guvernul canadian se aşteaptă ca acesta să aducă o infuzie anuală de 12 miliarde de dolari economiei.

Modificări așteptate
Potrivit publicației „Globe and Mail", Guvernul Harper se grăbeşte să schimbe modul de funcţionare a legislaţiei privind refugiaţii astfel încât să poată parafa acordul comercial.

Canada a introdus o restricţie de viză pentru Cehia în 2009, susţinând că prea mulţi cetăţeni cehi romi solicită statutul de refugiat atunci când sosesc în Canada.

Guvernul Harper a insistat că poate rezolva disputa vizelor prin reforma privind refugiaţii, care va grăbi cererile solicitanţilor statutului de refugiat din ţări considerate sigure, astfel că persoanele care vor fi refuzate vor fi rapid repatriate. În acest fel, restricţiile de viză ar putea fi ridicate repede.

Sectorul agricol, un obstacol
Discuţiile oficiale în vederea unui Acord Economic şi Comercial Canada-UE au început în mai 2009, aminteşte „Embassy".

A noua rundă de negocieri s-a încheiat în octombrie 2011, ambele părţi făcând schimb de oferte privind serviciile şi investiţiile, iar anterior privind mărfurile şi achiziţiile publice.

„Am făcut schimb de oferte privind aproape toate problemele, dar nu încă privind aspectele mai sensibile", a declarat Maurizio Cellini, şeful secţiei de afaceri economice şi comerciale a delegaţiei UE în Canada.

Sectorul agricol este un „mare obstacol", a precizat Cellini. Uniunea Europeană vrea un acces mai mare la piaţa produselor lactate din Canada.

Având în vedere sistemul de gestionare a achiziţiilor din Canada, UE are în prezent o cotă de import mică, existând taxe mari care fac ca brânza europeană şi alte produse lactate să fie scumpe în Canada.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite