Campanie electorală cu pumni în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Cehia vor avea loc, la sfârşitul lunii, alegeri legislative pentru desemnarea celor 200 de deputaţi din Camera inferioară a Parlamentului. Potrivit sondajelor, social-democraţii (CSSD) se vor situa pe locul întâi, cu circa 30% din intenţiile de vot, urmaţi de Partidul Civic Democratic (ODS),  cu 22%. Însă spectrul politic ceh este extrem de fragmentat, iar nervii sunt întinşi la maximum în ambele tabere.

Campania electorală este caracterizată prin violenţe fără precedent în istoria celor 20 de ani de democraţie, ţinta atacurilor fiind mai ales social-democraţii. La o întâlnire cu alegătorii din oraşul Slany (Boemia), studenţi ostili s-au prezentat cu portretul liderului CSSD, Jiri Paroubek, pe care se putea citi: „Mă cheamă  Jiri Paroubek şi peste scurt timp voi fi primul premier împuşcat din istoria Cehiei".

VEZI AICI VIDEO ŞI FOTO

La o reuniune organizată la Kladno, cineva a aruncat în mulţime un borcan de un litru plin cu murături care era cât pe ce să nimerească o femeie. O situaţie şi mai gravă s-a înregistrat la mitingul electoral din Brno. Lubos Dvorak (48 de ani), aflat în stare de ebrietate, l-a lovit cu pumnul în cap pe Bohuslav Sobotka, unul dintre vicepreşedinţii CSSD.

Atmosfera s-a deteriorat în aşa măsură încât Milan Urban, vicepreşedintele CSSD, s-a adresat preşedintelui Vaclav Klaus şi altor oameni politici, cerându-le să respingă public actele brutale care au avut loc la mitingurile electorale ale partidului său. Ceea ce preşedintele ceh a şi făcut.

Suspectul principal: „Echipa Albastră"

În ciuda apelurilor, violenţele nu par a se domoli, drept pentru care social-democraţii au preferat să îşi schimbe strategia şi să renunţe la mitingurile deschise în favoarea unor adunări organizate în firme şi universităţi.

La mai multe mitinguri electorale ale social-democraţilor şi-au făcut apariţia membri ai aşa-numitei „Echipe Albastre" care au încercat, prin intervenţii verbale, să tulbure desfăşurarea acestora, dar nu există dovezi că ar fi fost implicaţi în atacul împotriva lui Sobotka.

Cu câteva zile înaintea acestui eveniment, Jaroslav Tydik, şeful de campanie al social-democraţilor, a prezentat o înregistrare video cu antrenamentele de luptă ale celor de la „Echipa Albastră". Tydik a afirmat că înregistrarea a fost afişată şi pe site-ul grupului şi i-a calificat pe membrii acestuia drept „huliganii ODS". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite