Campania urii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Huffington Post (SUA) 3 aprilie 2011

Copiii trebuie învăţaţi cum să-şi rezolve disputele şi să-şi exprime opiniile în mod respectuos. Din păcate, lecţia asta nu e învăţată niciodată de unii adulţi. De pildă, Terry Jones, pastorul-pistolar din Florida care ameninţase că va arde un Coran pe 11 septembrie anul trecut. Ei bine, acum câteva zile, chiar a ars un Coran.

Dacă vă amintiţi, anul trecut a renunţat din cauza criticilor venite din toate părţile - de la preşedintele Obama, ministrul Apărării, republicani şi democraţi, lideri religioşi, oameni obişnuiţi. Orice om cu bun-simţ a fost de părere că arderea unui Coran şi jignirea a un miliard şi jumătate de oameni nu era o idee chiar sănătoasă.

Când l-am intervievat pe pastorul Jones anul trecut, am făcut tot ce am putut ca să înţeleg ce îmi spune. Şi l-am întrebat cum s-ar simţi un creştin dacă cineva i-ar profana cea mai sfântă carte, Biblia. Singura apărare a lui a fost să-mi spună că, pentru el, Coranul nu e sfânt. Jones şi-a început campania urii anul ăsta cu o abordare nouă. În loc de a arde pur şi simplu cartea, Jones a decis să facă mai întâi „procesul" cărţii sfinte a Islamului. Argumentarea era că, dacă ar fi fost găsită „vinovată", atunci ar fi meritat să fie arsă.

Au participat 30 de oameni, dintre care 12 au format „juriul". Procesul-marionetă a dispus de un procuror şi de un avocat al apărării. Însă, de facto, Jones a fost nu numai judecătorul, dar şi grupul de juraţi şi executorul. Mi-e de mirare că, de vreme ce finalul era clar stabilit, totul a durat şase ore. Apoi, după ce a ţinut Coranul în kerosen timp de o oră, Jones a supervizat incendierea lui.

A-l ignora pe Jones şi a spera că va dispărea nu pare să funcţioneze. Parcă are voinţa de supravieţuire a unui gândac. Trebuie să fie confruntat şi exact asta încearcă să facă un grup interetnic de 35 de pastori şi imami din Detroit.

Oricât de mult mi-ar displăcea să-i dau atenţie lui Jones, tăcerea şi lipsa de acţiune în faţa bigotismului nu funcţionează. Ba, mai rău, semnalează o acceptare. Jones trebuie să-şi dea seama că vorbele şi acţiunile sale îl transformă exact în ceea ce dispreţuieşte. Ura mascată ca protest politic rămâne tot ură, de aceea Jones trebuie repudiat, pentru a înţelege că gesturile sale nu sunt doar jignitoare, ci şi periculoase. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite