Cameron, în dificultate după demisia şefului Scotland Yard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul interceptărilor telefonice începe să facă victime la nivel înalt. Sir Paul Stephenson, directorul Scotland Yard, şi-a prezentat demisia. Gestul are la bază criticile privind angajarea lui Neil Wallis, fost şef la „News of the World“.

„Am luat această decizie pe fondul speculaţiilor şi acuzaţiilor referitoare la legăturile dintre Scotland Yard şi trustul News International, în legătură cu domnul Neil Wallis, despre care ştiţi că a fost arestat", a declarat duminică seară Paul Stephenson, care a ţinut totodată să precizeze că „a fost un privilegiu să conducă Scotland Yard".

Demisia lui Stephenson provoacă valuri ce redimensionează scandalul interceptărilor telefonice din Marea Britanie. Cu puţin timp în urmă, şeful poliţiei metropolitane fusese criticat pentru că l-a angajat, în funcţia de consilier, pe Neil Wallis, fost director al publicaţiei „News of the World", interogat recent de poliţie în cadrul dosarului interceptărilor. Sir Paul Stephenson susţine acum că nu şi-a dat seama de amploarea fenomenului şi şi-a exprimat temerea că legăturile sale profesionale cu jurnalistul ar putea dăuna desfăşurării anchetei. Neil Wallis fusese angajat de Scotland Yard, ca şi consilier, în 2009.

Acum două zile, Sir

Paul Stephenson a anunţat Palatul Buckingham despre decizia sa de a demisiona. Primarul Londrei, Boris Johnson, a spus că acceptă această demisie „cu mare tristeţe şi scepticism" şi că nu are niciun motiv să pună la îndoială „integritatea neştirbită" a şefului Scotland Yard. Completa nevinovăţie şi neimplicare în întregul scandal a lui Paul Stephenson este însă pusă la îndoială de „New York Times".

Probe acuzatoare

Cotidianul susţine că, în realitate, Scotland Yard deţinea dovezi din care reieşea că victimele „obiceiurilor" frauduloase practicate de „News of The World" sunt de ordinul miilor. Dovezile ar fi fost însă ignorate cu bunăştiinţă timp de ani întregi, „uitate" în şase saci de plastic ce conţineau circa 11.000 de note scrise despre cel puţin 4.000 de celebrităţi, printre care se află politicieni, sportivi, ofiţeri de poliţie.

Din august 2006, de când au fost confiscate, şi până în prezent, nimeni din cadrul poliţiei londoneze nu a încercat măcar să trieze aceste documente. Doar 170 de victime ale interceptărilor telefonice ilegale au fost informate.  În tot acest răstimp, diverşi responsabili ai Scotland Yard au asigurat Parlamentul, pe judecători şi pe avocaţii victimelor că nu există dovezi că jurnaliştii de la „News of The World" au recurs „la scară mare" la practici condamnabile. 

Opoziţia cere satisfacţie

Scandalul dă apă la moară opoziţiei, care denunţă „relaţiile nepotrivite" dintre putere şi unii reprezentanţi mass media. Într-un interviu acordat publicaţiei „The Observer", Ed Miliband, liderul opoziţiei laburiste, cere să se limiteze concentrarea „primejdioasă" a puterii în mâinile unui singur om, respectiv ale magnatului de presă Rupert Murdoch. „Trebuie să ne uităm cu mare atenţie când cineva poate să deţină mai mult de 20% din piaţa presei", argumentează Miliband. Acesta conduce ofensiva puternică declanşată împotriva australianului Murdoch, care a dus (şi) la arestarea directoarei jurnalelor britanice din grupul Murdoch, Rebekah Brooks (eliberată ulterior pe cauţiune).

O altă lovitură primită de imperiul magnatului de presă: demisia, la sfârşitul săptămânii trecute, a lui Les Hinton, editor al influentului cotidian „Wall Street Journal" şi director general al Dow Jones. Laţul continuă să se strângă: ca urmare a cererii lui Ed Miliband, premierul britanic David Cameron a anunţat crearea unei comisii de anchetă şi adoptarea unor măsuri drastice în privinţa respectării vieţii private. Iar Departamentul american de Justiţie a cerut informaţii de la Oficiul britanic anticorupţie referitoare la scandalul „News of the World". 

''Am luat această decizie pe fondul speculaţiilor şi acuzaţiilor referitoare la legăturile dintre Scotland Yard şi trustul News International.''
Sir Paul Stephenson fost şef al Scotland Yard

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite