Calendar pentru retragerea SUA din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor îi cere din nou preşedintelui Bush să aducă trupele acasă La final de mandat, administraţia republicană de la Washington are din nou probleme cu războiul din

Camera Reprezentanţilor îi cere din nou preşedintelui Bush să aducă trupele acasă

La final de mandat, administraţia republicană de la Washington are din nou probleme cu războiul din Irak. În centrul disputelor se află menţinerea trupelor în teatrul de război.

Congresmenii i-au lansat o nouă provocare preşedintelui George W. Bush, adoptând un proiect de lege care stabileşte ca dată-limită pentru retragerea soldaţilor americani din Irak sfârşitul anului 2009. Textul prevede, de asemenea, ca armata americană să înceapă retragerea în 30 de zile de la promulgarea legii.

Mai puţine fonduri de război

În acelaşi timp, Camera Reprezentanţilor a respins acordarea a 163 de miliarde de dolari ca fonduri de urgenţă pentru Irak şi Afganistan, o decizie simbolică în cadrul unei lupte înverşunate privind finanţarea războiului. Casa Albă a precizat că, dacă Senatul va adopta, la rândul său, aceste măsuri săptămâna viitoare, preşedintele Bush, care se opune fixării unui calendar pentru retragerea americană din Irak, îşi va exercita dreptul de veto.

Acesta este al patrulea vot din Camera Reprezentanţilor în favoarea retragerii din Irak. Voturile anterioare au eşuat fie pentru că propunerea nu a avut susţinerea Senatului, fie pentru că au fost respinse prin veto de preşedintele Bush. În acest moment, SUA au în Irak 158.000 de soldaţi.

Dezbateri aprinse la Washington

Campania din Irak nu-i preocupă numai pe oficialii de la Washington, ci şi pe posibilii succesori ai preşedintelui Bush. Cu promisiuni "măreţe'' a venit candidatul republican la preşedinţia SUA, John McCain. Într-un discurs ţinut ieri în Ohio, el a declarat că războiul din Irak poate fi câştigat în patru ani, lăsând în urmă o democraţie funcţională si permiţând trupelor americane să revină în ţară.

Afirmaţiile senatorului de Arizona au fost imediat "taxate" de democraţii Barack Obama şi Hillary Clinton, cei doi rivali ai lui John McCain în cursa pentru Casa Albă. Democraţii, care susţin stabilirea unui calendar de revenire a soldaţilor în ţară, au legat politica lui McCain privind războiul din Irak de cea a lui George W. Bush. În acelaşi timp, candidaţii democraţi l-au acuzat pe veteranul din Vietnam că vrea să menţină angajarea trupelor în Irak încă 100 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite