Ca să ajungă în Marea Britanie, mii de tineri moldoveni fac coadă la paşapoartele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperaţi să scape de sărăcie şi de lipsa de perspectivă din ţara lor, mii de tineri moldoveni stau la coadă pentru a obţine paşapoarte româneşti şi a intra pe uşa din spate în Regatul Unit, implicit în Europa, scrie TheSun.


Migranții disperaţi din cel mai sărac stat ex-sovietic se bat pentru a exploata o lacună care le permite să intre, să muncească şi să traiasca in Marea Britanie, notează cotidianul TheSun, într-un reportaj făcut la consulatul României de la chişinău.

Cozile se formează în fiecare dimineață, în afara consulatului român în capitala Republicii Moldova, cea mai săracă țară din Europa.


Odată ajunşi la ghişee, moldovenii completează formulare şi plătesc 100 de euro, în scopul de a li se elibera un paşaport românesc. Cu ajutorul acestui document ei pot intra pe teritoriul Regatului Unit.

Consulatul acționează ca o uşă deschisă în spate pe care se poate accede în Marea Britanie - deoarece România este membră a Uniunii Europene, iar a paşaportul său permite moldovenilor să călătorească liber în Marea Britanie, fără viză, inclusiv în celelalte ţări membre ale UE.

Britanicii nu pot face nimic pentru a-i opri pe aceşti migranţi, deoarece trebuie să respecte reglementările europene în domeniu.

Politica din România de a se relaxa regulile acordare a cetățeniei pentru persoane din Republica Moldova a stârnit furie în statele occidentale dezvoltate care se confruntă cu valul de migranţi, cea ce a provocat proteste şi avertismente ale contribuabililor care au ameninţat că nu-şi vor mai plăti contribuţiile europene.

Studenta Cristina Munteanu, 21 ani, a dezvăluit că ea şi fratele ei au fost printre cei care şi-au obţinut dreptul de a intra în Marea Britanie, după primirea cetăţeniei române, în scopul de a deveni cetățeni ai UE.

Cristina a spus că deja a lucrat, circa trei luni, ca chelneriţă în Londra, dar a revenit la Chişinău, capitala Republicii Moldova pentru a termina şcoala. după aceea intenţionează să plece pentru totdeauna în Marea Britanie.

"Mulți dintre prietenii mei văd aceleaşi oportunități" a mai adăugat Cristina. "Ocupăm locuri de muncă pe care oamenii britanici nu le doresc. Unele dintre locurile de muncă sunt considerate de ei mai jos decât statutul lor social."


Până de curând, numai din Republica Moldova circa 41.000 de cetățeni ar putea intra doar în Marea Britanie.


Criticii acestor migranţi sunt acum în aşteptare pentru ca Marea Britanie să preia din nou controlul frontierelor sale şisă oprească fluxul de migranți din Europa de Est.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat: "Este revoltător faptul că guvernul român poate avea un astfel de impact asupra imigrației din Marea Britanie şi din cauza UE nu putem face nimic. Dacă vrem să preia din nou controlul trebuie să părăsească UE."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite