CIA îl voia în viaţă pe Che Guevara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările Americii Latine comemorează 40 de ani de la moartea revoluţionarului. Dezvăluiri la patru decenii de la dispariţia "eternului rebel". Martin Almada, expert în programul concertat de

Ţările Americii Latine comemorează 40 de ani de la moartea revoluţionarului.

Dezvăluiri la patru decenii de la dispariţia "eternului rebel". Martin Almada, expert în programul concertat de eliminare a opozanţilor politici care a făcut mai multe sute de victime, a dat publicităţii un document şocant. Este prima oară când se regăseşte numele lui Che Guevara legat de dictaturile care au pus la cale planul Condor.

Dictaturile sud-americane l-au urmărit pe Che Guevara înainte de a lansa planul Condor, potrivit documentului dezvăluit de Martin Almada. Acest document, ce poartă data de 3 octombrie 1966, este un raport confidenţial al şefului serviciilor secrete paraguayene care anunţă că fuseseră informate de omoloagele braziliene de venirea "rebelului guerillero".

El a fost făcut public de Almada, un avocat paraguayan cunoscut pentru că a descoperit, în 1992, în ţara sa, documente ale poliţiei secrete care dovedeau existenţa planului Condor. "Che Guevara a ieşit din Corumba - localitate braziliană - sub numele fals Oscar Ferreira, a călătorit deghizat, cu barbă, pe vaporul Victoria dos Palmares; soseşte probabil în zori şi este însărcinat cu o misiune", se arată în nota secretă.

Descoperire recentă

"Documentul arată că exista deja în epocă o cooperare între dictaturi pentru capturarea lui Che Guevara", a mai spus Almada. Expertul participă astăzi la Vallegrande (în sud-estul Boliviei) la comemorarea legendarului guerillero, de la moartea căruia se împlinesc 40 de ani. Capturat la 8 octombrie 1967, după 11 luni de guerillă, Che a fost executat, a doua zi, de armata boliviană, în satul vecin, La Higuera.

Martin Almada (70 de ani) este un fost militant de stânga, închis şi torturat între 1974 şi 1977 sub dictatura lui Alfredo Stroessner (1954-1989) din Paraguay. El a fost artizanul descoperirii "Arhivelor ororii", cinci tone de documente ale serviciilor secrete paraguayene.

Informaţia despre Che a descoperit-o recent. Până acum, s-a acreditat ideea că revoluţionarul a fost ucis din ordinul CIA. Potrivit unor documente descoperite de cercetători italieni în arhivele naţionale din SUA, agenţia americană voia, dimpotrivă, să fie capturat viu. Ordinul de asasinare i-a aparţinut dictatorului Rene Barrientos.

În memoria lui Che

Cuba a comemorat ieri moartea lui Ernesto "Che" Guevara, fost camarad de arme al lui Fidel Castro. O ceremonie a fost programată şi la mormântul său din Santa Clara. În Bolivia, admiratorii lui Che şi-au dat întâlnire în junglă, unde a fost capturat. În Argentina s-a ridicat o statuie şi în Venezuela s-a organizat un festival.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite