CIA recrutează sudanezi în lupta cu jihadul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia caută vorbitori de arabă, pentru a-i infiltra în grupările radicale islamiste din Orientul Mijlociu Acţiunea este justificată de imposibilitatea americanilor de a se "insinua"

Agenţia caută vorbitori de arabă, pentru a-i infiltra în grupările radicale islamiste din Orientul Mijlociu

Acţiunea este justificată de imposibilitatea americanilor de a se "insinua" în interiorul grupărilor radicale din Orientul Mijlociu. "Ofiţerii blonzi cu ochi albaştri din SUA nu pot face mare lucru în Orientul Mijlociu şi nu pot face absolut nimic în Irak. Sudanezii pot ajunge acolo unde noi nu avem acces. Ei se pot mişca în voie", a declarat un fost oficial CIA.

Departamentul de Stat american a emis un raport în care Sudanul este descris drept "un partener puternic în războiul împotriva terorismului". Un fost angajat al serviciilor secrete americane, citat de "Los Angeles Times", apreciază că tranzitarea Sudanului în drum spre Irak, Somalia şi alte ţări din regiune înlesneşte operaţiunile de infiltrare şi nu trezeşte suspiciuni. Mai mult, există voci care afirmă că guvernul sudanez a reţinut suspecţi în capitala Khartoum, la cererea Casei Albe. Potrivit presei britanice, serviciile secrete americane au acorduri de cooperare cu numeroase guverne din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, nu doar în scopul de a aduna informaţii, ci şi pentru că, în centrele de detenţie din aceste regiuni, sunt trimişi, pentru interogatorii, cei suspectaţi că au legătură cu reţele teroriste. CIA a mai încheiat astfel de acorduri şi în trecut, motivând că, pentru obţinerea de informaţii, se creează "alianţe ciudate".

Cooperarea cu o ţară supusă sancţiunilor

"Cooperarea între serviciile secrete are justificări diferite şi nu are loc neapărat între oameni care se iubesc", a declarat, pentru "L.A. Times", un membru activ al CIA. Deşi, pe fondul situaţiei dramatice din Darfur, administraţia Bush a sancţionat Sudanul şi şi-a exprimat public dezacordul faţă de criza din regiune, criticii sunt de părere că americanii au fost moderaţi în aplicarea de sancţiuni tocmai datorită acestei colaborări. Gordon Johndroe, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate, a declarat că sancţiunile impuse Sudanului nu ar trebui să pericliteze cooperarea la nivelul serviciilor secrete: "cu siguranţă ne aşteptăm ca sudanezii să continue eforturile împotriva terorismului, pentru că este şi în interesul lor, nu numai al nostru".

Acum două zile, guvernul sudanez a refuzat propunerea noului ministru de externe francez Bernard Kouchner, de a permite intervenţia în regiunea Darfur a unei forţe de pace sub egida Naţiunilor Unite şi a Uniunii Africane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite