CIA a ratat bombele Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii, acuzat că nu a prevenit atentatele din 11 septembrie La aproape şase ani de la atentatele din 11 septembrie, un raport intern al CIA

Fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii, acuzat că nu a prevenit atentatele din 11 septembrie

La aproape şase ani de la atentatele din 11 septembrie, un raport intern al CIA arată că Agenţia Centrală de Informaţii nu a avut o strategie concretă împotriva Al-Qaida. George Tenet, fostul director al serviciului, este acuzat că a ignorat informaţiile despre pericolul reprezentat de organizaţia teroristă.

Agenţia Centrală de Informaţii nu a dezvoltat o strategie eficientă împotriva reţelei Al-Qaida înainte de atentatele din 11 septembrie, arată un raport intern al CIA realizat în 2005 şi dat publicităţii recent.

Documentul dezvăluie că sistemul de supraveghere al serviciului a fost atât de haotic şi incoerent, încât cei 19 terorişti care au deturnat avioanele în 2001 au intrat fără nicio problemă în SUA.

Raportul conţine critici dure la adresa fostului director al CIA, George Tenet, acuzat că nu a pregătit eficient agenţia pentru combaterea ameninţării. În decembrie 1998, la patru luni după atentatele comise la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, Tenet a semnat o declaraţie în care se spunea: "Suntem în război". Şeful CIA a dat ordin să nu fie cruţate nici resursele, nici oamenii împotriva Al-Qaida, însă Agenţia s-a axat ulterior prea mult pe tactici.

Mai mult, Tenet şi adjuncţii săi au convins Congresul să acorde sume mai mari pentru combaterea terorismului, dar banii au fost transferaţi către alte priorităţi ale Agenţiei.

Comunicare deficitară cu NSA şi FBI

În plus, atât fostul director al CIA, cât şi adjuncţii săi nu au cooperat cu Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi Biroul Federal de Investigaţii, ceea ce ar fi putut împiedica atacurile din 2001. Peste 60 de spioni ai CIA au văzut rapoarte secrete despre doi apropiaţi ai lui Osama bin Laden, care au ajuns în Los Angeles în 2000, însă nu au alertat FBI-ul.

Cei doi au deturnat în 2001 avionul care s-a prăbuşit la Pentagon. Raportul menţionează că numeroşi ofiţeri nu au avut experinţa operaţională şi antrenamentul necesar pentru îndeplinirea misiunilor. CIA intenţiona să-l răpească pe pakistanezul Khalid Shaikh Mohammed, dar nu ştia că acesta era unul dintre cei mai importanţi oameni în Al-Qaida. Spionii CIA au aflat de-abia în 2002, de la postul Al-Jazeera, că Shaikh a fost arhitectul atacurilor din 11 septembrie.

Raportul recomandă sancţiuni împotriva lui Tenet şi a adjuncţilor săi. George Tenet a condus CIA timp de şapte ani şi s-a bucurat de un sprijin puternic din partea preşedintelui George Bush. El a demisionat în 2004, după ce a fost criticat pentru eşecurile CIA, dar şi pentru analizele eronate privind pretinsa prezenţă a armelor de distrugere în masă în Irak, care au dus la declanşarea războiului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite