CIA a prezentat legendarul "Black Shield"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A-12, avionul folosit în timpul Războiului Rece, zbura cu o viteză care bătea toate recordurile O minune a construcţiei aeronautice, avionul de supraveghere A-12 a efectuat misiuni de

A-12, avionul folosit în timpul Războiului Rece, zbura cu o viteză care bătea toate recordurile

O minune a construcţiei aeronautice, avionul de supraveghere A-12 a efectuat misiuni de spionaj, în anii 1960, în Vietnam şi Coreea de Nord. Supersonicul cu numele de cod "Black Shield" a fost mult mai avansat, ca performanţe, decât faimosul Blackbird, în pofida asemănării lor ca aspect.

Povestea acestui aparat de zbor secret a început în 1957 şi este fascinantă, au comentat specialiştii în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA.

CIA a dezvăluit publicului cum arată unul din avioanele-vedetă din timpul Războiului Rece. Aparatul de zbor, cu fuzelaj de circa 30 de metri, a fost conceput de SUA la începutul anilor 1960 în cadrul programului secret Oxcart, ale cărui detalii au fost, de asemenea, dezvăluite de către agenţie. Dedicat spionajului în Vietnam şi Coreea de Nord, "Black Shield" bătea toate recordurile de viteză şi altitudine la acea vreme.

"Minune a construcţiei aeronautice, A12 tăia răsuflarea oamenilor când îl vedeau zburând pentru prima oară", a comentat directorul CIA, Michael Hayden, în cursul ceremoniei desfăşurate miercuri la sediul Agenţiei din Langley (Virginia).

La 20 de ani după ultima misiune

Conceput pentru a înlocui avionul spion U-2, A-12 zbura mult mai sus şi aproape de patru ori mai repede pentru a evita orice intercepţie sau dispozitiv antiaerian. Aparatul, construit de Lockheed Martin, putea să zboare la altitudini de peste 25.000 de metri şi să atingă viteze de 3.500 kilometri pe oră.

Avionul-spion era atât de rapid, încât în 12 minute survola întreg Vietnamul de Nord. CIA nu a dat publicităţii programul Oxcart decât la 20 de ani după ultima misiune din cadrul acestuia. Zilele trecute au fost declasificate documentele secrete şi s-a publicat o istorie oficială a sa.


A fost înlocuit de SR-71 Blackbird

Obiectivul a fost dotarea cu un avion capabil să îndepărteze pericolul oricărei rachete sovietice, potrivit CIA. La viteza maximă de croazieră a avionului A-12, temperatura exterioară a carlingii putea să ajungă la 400 de grade, ceea ce justifică recurgerea la titan pentru construirea aparatului de zbor, titanul fiind foarte rezistent la căldură. Numai circa cincisprezece exemplare de acest fel au fost construite, dintre care astăzi mai există doar nouă.

Celelalte au fost distruse în accidente, în urma cărora şi-au pierdut viaţa doi piloţi. Dar niciun A-12 nu a fost vreodată interceptat, chiar dacă radarele ruseşti sau chineze au reuşit să le localizeze. Considerat o bijuterie tehnologică, A-12 nu a cunoscut decât o scurtă carieră, din 1965 până în 1968. A fost înlocuit de mai cunoscutul SR-71 Blackbird, cu caracteristici apropiate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite