CIA a distrus benzile unor interogatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Înregistrările video arătau folosirea unor tehnici dure la chestionarea suspecţilor . CIA a distrus cel puţin două înregistrări video cu interogatoriile unor membri Al-Qaida aflaţi în

>> Înregistrările video arătau folosirea unor tehnici dure la chestionarea suspecţilor .

CIA a distrus cel puţin două înregistrări video cu interogatoriile unor membri Al-Qaida aflaţi în custodia agenţiei. Acest lucru s-a întâmplat în 2005, în timpul cercetărilor făcute de Congres şi de justiţie privind programul detenţiilor secrete, scrie cotidianul "New York Times", citând foşti şi actuali oficiali guvernamentali.


Înregistrările îi arătau pe lucrătorii CIA aplicând tehnici dure de interogare, între care aşa-numita "înecare simulată", unor suspecţi de terorism. Unul dintre aceştia este Abu Zubaydah, primul deţinut aflat în custodia CIA. Mai mulţi oficiali au declarat că unul dintre motivele distrugerii înregistrărilor a fost faptul că ele ar fi putut expune oficialii agenţiei unor riscuri din punct de vedere legal.

Într-o declaraţie făcută joi, în faţa angajaţilor agenţiei, generalul Michael V. Hayden, directorul CIA, a spus că decizia de distrugere a benzilor a fost luată "în interiorul CIA", pentru a proteja identitatea agenţilor sub acoperire şi pentru că nu mai aveau valoare informativă. El a explicat că distrugerea a fost legală şi că face anunţul "pentru că presa a aflat".

Informaţiile privind existenţa înregistrărilor erau clasificate. Hayden a mai spus că benzile reprezentau un "risc serios pentru securitate" şi că i-ar fi expus pe oficialii CIA şi familiile acestora răzbunării din partea Al-Qaida.
"Gestul echivalează cu obstrucţionarea justiţiei"

Gestul CIA ridică întrebarea dacă nu cumva oficialii agenţiei au păstrat secrete unele informaţii privind programul de detenţie. Înregistrările nu au fost furnizate curţii federale care l-a judecat pe suspectul de terorism Zacarias Moussaoui, condamnat la închisoare pe viaţă, şi nici comisiei pentru cercetarea evenimentelor din 11 septembrie, numită de preşedintele SUA şi de Congres.

Daniel Marcus, profesor de drept la Universitatea Americană, fost membru al acestei comisii, a declarat că distrugerea "este echivalentă cu obstrucţionarea justiţiei". Descoperirea reaprinde dezbaterea privind legislaţia
ce permite CIA să folosească tehnici dure de interogare. O comisie a Congresului a votat scoaterea în afara legii a acestor practici.

Şeful CIA, Michael V. Hayden, a spus că benzile i-ar fi expus pe oficialii CIA şi familiile acestora răzbunării
din partea Al-Qaida

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite