CIA şi Vaticanul scriu de zor pe Wikipedia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două instituţii se află printre cei mai prolifici colaboratori ai enciclopediei virtuale, au demonstrat informaticienii Printre cei mai prolifici colaboratori ai Wikipedia se numără

Cele două instituţii se află printre cei mai prolifici colaboratori ai enciclopediei virtuale, au demonstrat informaticienii

Printre cei mai prolifici colaboratori ai Wikipedia se numără CIA şi Vaticanul. Faptul a ieşit la iveală prin intermediul unui nou program conceput de specialiştii americani, Wikiscanner, care permite identificarea IP-urilor de la care este editată Wikipedia. Inovaţia a confirmat suspiciunile că Wikipedia este o ţintă a instituţiilor care vor să prezinte informaţiile într-o lumină favorabilă.

Cele două organizaţii îşi actualizează nu numai propriile descrieri, dar şi pe ale altora, relevă website-ul Wikiscanner. Acesta arată că de pe computerele Vaticanului au fost editate articole cum ar fi cel despre liderul partidului republican irlandez Sinn Fein, Gerry Adams. Cineva de la Vatican pare a fi şters linkul către articolele de presă din 2006 în care se afirma că amprentele lui Adams au fost găsite pe o maşină implicată într-o dublă crimă, în 1971.

Profilul lui Ahmadinejad, "vandalizat" de CIA

Wikiscanner sugerează că de pe computerele CIA au fost editate multe pagini care au legătură cu guvernul american, inclusiv biografii ale preşedinţilor sau descrieri ale operaţiunilor militare. Potrivit wikiscanner, un lucrător al CIA ar fi adăugat, pe pagina despre preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, exclamaţia "Wahhhhhh!" chiar înainte de secţiunea despre planurile liderului privind mandatul său. Drept urmare, editorul a fost avertizat că a "vandalizat" articolul şi somat să renunţe la acest tip de comportament.

"Nu pot confirma că editările au fost făcute de un utilizator al computerelor agenţiei", a declarat un purtător de cuvânt al CIA citat de BBC. "Tehnic, nu ştim dacă modificarea a fost făcută de un agent, dar, cu siguranţă, este cineva cu acces la reţeaua respectivă", afirmă Virgil Griffith, cercetător la California Institute of Technology, realizatorul programului Wikiscanner. Tot de pe computerele CIA au fost editate şi articole despre cântăreţul Richard Marx sau despre realizatoarea tv Oprah Winfrey.

Wikipedia este o enciclopedie online la editarea căreia poate contribui oricine. Mulţi dintre editorii detectaţi de scanner se comportă corect, îndreptând greşeli de gramatică sau corectând informaţiile prezentate. Alţii însă şterg informaţii care nu le convin sau vandalizează articolele.

Gerard Goggin, expert în utilizarea internetului în politică la Universitatea din Sydney, spune că influenţa unor organizaţii precum CIA pe Wikipedia este un motiv de alarmă. "Acest lucru ne arată că trebuie să fim vigilenţi cu sursele pe care le cităm. Este important ca oamenii să fie conştienţi de felul cum este creată Wikipedia şi care sunt limitele ei", afirmă el.

Wikiscanner oferă 5,3 milioane de IP-uri

Wikiscanner pune la dispoziţia utilizatorilor o listă cu IP-urile a 5,3 milioane de editori. "Programul poate descuraja o organizaţie sau anumiţi indivizi de la a edita articole în care nu trebuie să intervină", a declarat Un purtător de cuvânt al Wikipedia, citat de BBC. El spune că noul instrument permite prevenirea conflictelor de interese favorizând transparenţa.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite