CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soyuz a pus pe orbita satelitul american Galaxy-14 O racheta ruseasca Soyuz, care transporta satelitul de telecomunicatii american Galaxy-3, a fost lansata ieri dimineata de la cosmodromul rusesc

Soyuz a pus pe orbita satelitul american Galaxy-14
O racheta ruseasca Soyuz, care transporta satelitul de telecomunicatii american Galaxy-3, a fost lansata ieri dimineata de la cosmodromul rusesc Baikonur, situat in Kazahstan. Satelitul a fost plasat pe o orbita geostationara la o ora si 37 de minute dupa lansare. Lansarea a fost amanata initial cu 24 de ore din cauza unor dificultati de transmitere a informatiilor privind parametrii lansatorului. Construit pentru Orbital Sciences Corporation, Galaxy-14 a fost conceput pentru a furniza programe video numerice, fiind exploatat de operatorul american PanAmsat.

Un milion de participanti la festivalul muzicii tehno de la ZUrich
Circa un milion de fani ai muzicii tehno s-au adunat la Street Parade, cea mai mare manifestare a acestui tip de muzica din lume, organizata in orasul elvetian ZUrich. Sub sloganul "Today is Tomorrow" (Astazi inseamna maine), cele 32 de care alegorice specifice (asa-numitele lovemobile) au strabatut strazile capitalei financiare a Elvetiei, in timp ce multimea se inghesuia pe strazi in ritm de tehno. "Sloganul are semnificatia unui apel la o viata traita mai intens", a explicat purtatorul de cuvant al Street Parade, Stefan Aepli. Manifestatia intelege, de asemenea, sa promoveze diferite valori, precum dragostea, pacea, libertatea si toleranta, a adaugat el.

A fost identificata gena betivului
Cercetatori din Germania si Statele Unite ale Americii au identificat gena responsabila de toleranta la alcool si la stres. Modul de actiune al genei denumite generic "hangover" (mahmureala) a fost descoperit deocamdata la musculitele de otet. Ea are legatura cu reactia la stres si cu formarea unei rezistente la alcool. Cercetatorii sunt convinsi ca la oameni apare un mecanism similar. Pentru a dovedi importanta genei hangover, oamenii de stiinta au intoxicat musculitele cu aburi de alcool. La fel ca in cazul oamenilor, efectele imbatarii au vizat pierderea controlului miscarilor si tulburari de echilibru. Dupa un timp, insectele au adormit, iar 20 de minute mai tarziu s-au trezit "lucide". in urma catorva experimente de acest tip, s-a observat ca musculitele au capatat o rezistenta la alcool - aveau nevoie de mai mult timp pentru a se "imbata" cu aburii de alcool si se "trezeau" mai greu. Acest efect nu a fost obervat insa la insectele la care gena hangover era deteriorata. in timpul experimentelor s-a dovedit ca stresul (in cazul musculitelor, el consta in incalzirea temperaturii la 37 de grade Celsius) creste si el toleranta la alcool. La fel ca in cazul anterior, numai la animalele cu gena hangover functionala. Descoperirea ajuta la determinarea rolului stresului in aparitia dependentelor. Stresul poate creste rezistenta la alcool si asta inseamna ca persoana respectiva poate bea mai mult pana sa se imbete. in acest fel poate aparea dependenta.

Printesa Stephanie de Monaco se va recasatori cu primul ei sot
Printesa Stephanie de Monaco intentioneaza sa se recasatoreasca cu primul ei sot, Daniel Ducruet, scrie ziarul german "Die Aktuelle". Cei doi se vor recasatori primavara viitoare, pentru ca vor mai intai sa lase sa treaca anul de doliu decretat pe teritoriul regatului dupa moartea printului Rainier de Monaco. Printesa si fostul ei sot au impreuna doi copii. Ei au divortat in octombrie 1996, dupa doar 15 luni de mariaj, ca urmare a publicarii unor fotografii in care Ducruet aparea in compania unei stripteuse belgiene la marginea unei piscine de pe Coasta de Azur. Dupa incident, printesa s-a convins insa ca fostul ei sot a fost victima unui complot. De cateva luni, Stephanie si primul ei sot au fost vazuti "foarte des" impreuna, potrivit ziarului german.

Colectarea de deseuri electrice - obligatorie in UE
Statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa se asigure ca deseurile electrice si electronice sunt colectate si reciclate conform unei directive europene intrate in vigoare sambata. Astfel, toti cetatenii europeni trebuie sa se poata debarasa de vechile aparate electronice atunci cand achizitioneaza unele noi, prevede noua directiva europeana, care impune obligativitatea pentru statele membre de a stabili puncte de colectare a acestor produse. Conform estimarilor Comisiei Europene, fiecare cetatean european produce, in medie, intre 17 si 20 kilograme de deseuri electrice si electronice pe an. Aceste produse sunt poluante si au adesea in compozitia lor elemente toxice precum plumb, mercur, cadmiu sau brom. Costul global al punerii in aplicare a noilor norme este estimat de Bruxelles la o suma cuprinsa intre 500 si 900 milioane de euro anual.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite