CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar din Budapesta nu mai vrea fuste mini pentru functionarele cu picioare urate Primarul unui sector din Budapesta vrea sa interzica purtarea fustelor mini angajatelor primariei care nu au

Un primar din Budapesta nu mai vrea fuste mini pentru functionarele cu picioare urate
Primarul unui sector din Budapesta vrea sa interzica purtarea fustelor mini angajatelor primariei care nu au picioare frumoase. Potrivit unui proiect de regulament ce trebuie supus aprobarii Consiliului Municipal saptamana viitoare, primarul doreste sa faca obligatoriu costumul pentru barbati si sa permita purtarea fustelor mini doar angajatelor care au "picioare foarte frumoase". Chiar si asa, fustele nu trebuie sa urce cu mai mult de trei centimetri deasupra genunchilor, a subliniat Mitnyan. Primarul general al Budapestei, Gabor Demszky, s-a opus ferm unei asemenea masuri, pe care a calificat-o drept o grosolanie.

Surasul Giocondei, iluzie optica
Potrivit unui studiu prezentat la cel de-al 28-lea Congres european de perceptie vizuala din La Coruna (Spania), surasul enigmatic al Giocondei lui Leonardo da Vinci este "o iluzie care apare si dispare din cauza manierei speciale in care ochiul omului analizeaza imaginile". Experta americana in neurobiologie Margaret Livingstone, cercetator la Universitatea din Harvard, sustine ca Leonardo a creat iluzia folosind "in mod intuitiv" cateva trucuri pe care astazi stiinta este in masura sa le explice. "Artistii petrec mult mai mult timp decat noi, neurobiologii, studiind procesele vizuale". in esenta, continua ea, "ochiul uman are o perceptie vizuala centralizata, foarte buna, pentru recunoasterea detaliilor; si alta periferica, mult mai putin sofisticata, dar mai potrivita pentru a percepe umbrele. Leonardo a pictat surasul Monei Lisa folosind umbre pe care le vedem mult mai bine cu perceptia noastra vizuala periferica. De aceea, pentru a vedea surasul Giocondei, trebuie sa fixam ochii femeii sau orice alta parte a tabloului, in asa fel incat buzele sa cada pe campul vizual periferic". De asemenea, Livingstone a amintit ca multi artisti aveau probleme de vedere. De pilda, Rembrandt suferea de strabism, fapt ce il impiedica sa vada in trei dimensiuni: potrivit cercetatoarei, "defectul" a fost in realitate un avantaj intr-o profesie in care obiectivul este acela de a transpune lumea tridimensionala intr-o suprafata plata".

Cel mai mare tort de inghetata a fost creat la Moscova
La Centrul expozitional de la Moscova s-a desfasurat "Ziua inghetatei". Principalul eveniment al acestei sarbatori a fost incercarea de a stabili un record mondial in ceea ce priveste crearea celui mai mare tort de inghetata. Recordul a fost fixat de catre arbitrii de la Guinness Book: tortul de inghetata denumit "Valsul vienez", cu o lungime de 232 metri, a fost creat in 8,5 minute. Dupa stabilirea recordului, tortul a fost taiat in sase mii de portii si impartit celor prezenti la eveniment.

"Balena zburatoare", Airbus A380, a facut prima demonstratie in Germania
Peste 150.000 de persoane au asistat la primul zbor din Germania al avionului Airbus A380, care a survolat sambata de trei ori uzina din Hamburg unde a fost construita o parte din carlinga sa. Multimea a aplaudat multa vreme cele trei survolari ale avionului, in timp ce vapoare care navigau pe Elba isi activasera sirenele. Acesta este primul zbor al A380 in afara Frantei, dupa zborul inaugural din 27 aprilie, la Toulouse-Blagnac. Noul ''super-jumbo'', supranumit si ''Balena zburatoare'', poate transporta 555 de pasageri in regim standard si pana la 840 in regim charter. Capacitatea sa depaseste astfel cu 35 la suta pe cea a modelului american Boeing 747, considerat pana acum cel mai mare avion de transport civil. in ciuda pretului piperat, respectiv 300 milioane de dolari, aeronava-gigant face deja obiectul a 260 de comenzi ferme din partea a 16 mari companii aeriene. Dimensiunile sunt impresionante. Anvergura aripilor, de 80 de metri, egaleaza in dimensiuni lungimea unui teren de fotbal. Autonomia de zbor a ''balenei zburatoare'' ajunge la 15.000 de km, iar super-jumbo poate efectua fara escala nu numai zboruri transatlantice, ci si transasiatice. Interiorul avionului, dispus pe 2 etaje, este extrem de luxos: baruri, buticuri, cazinouri si o... fantana arteziana. Nu in ultimul rand, consumul de carburant este mai redus decat in cazul ''pensionarului'' Boeing 747. Prima cursa regulata este prevazuta pentru anul 2006.

Norvegia, pentru al cincilea an consecutiv, tara cu cel mai ridicat nivel de trai
Norvegia ramane pentru cel de-al cincilea an consecutiv tara cu cel mai ridicat nivel de trai, a anuntat noul administrator al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Kemal Dervis. Bogata datorita petrolului extras din Marea Nordului si cu un generos sistem de ajutor social, Norvegia a ajuns in fruntea listei din momentul in care Canada a pierdut primul loc in 2001. Lista intocmita de ONU este stabilita in fiecare an in functie de venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si nivelul de educatie, a adaugat Kemal Dervis. "Raportul pe 2005 va fi publicat oficial la data de 7 septembrie, iar Norvegia este situata pe primul loc in ceea ce priveste indicele mondial de dezvoltare umana", a afirmat administratorul UNDP. Anul trecut, Norvegia era urmata de Suedia, Australia si Canada. Potrivit lui Kemal Dervis, acest loc a fost acordat ca rasplata pentru anii de munca ai guvernelor succesive din Norvegia, cea de-a treia tara exportatoare de petrol dupa Arabia Saudita si Rusia. "Aceasta este realizarea poporului norvegian pe o perioada lunga de timp. Nu poate fi interpretata ca fiind meritul unui singur guvern", a mai spus Kemal Dervis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite