Buzek: amânarea deciziei privind Schengen favorizează sentimentele populiste şi diviziunile în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat, vineri, la reuniunea PPE de la Bucureşti, că opţiunea Consiliului JAI de a amâna luarea unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen nu va face decât să favorizeze sentimentele populiste şi diviziunile în Europa.

"Poate nu dau un exemplu prea bun, dar eu regret deplin decizia luată faţă de România şi Bulgaria de către Consiliu în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Acestă decizie a fost amânată - nici măcar nu a fost luată, putem spune, a fost amânată - şi această decizie nu va face decât să dea roade sentimentelor populiste şi diviziunilor în Europa", a arătat preşedintele PE.

"Având în vedere că există o lipsă de încredere între statele membre ale Uniunii Europene, acest lucru se explică", a apreciat Buzek.

În cadrul celei de-a doua zi a întrunirii popularilor europeni cu tema "Un răspuns de centru-dreapta la criza economică şi socială: un proiect pentru Europa", sesiune destinată dezbaterilor privind criza economică şi felului în care se poate realiza o uniune economică, preşedintele PE a vorbit despre importanţa relansării proiectului european şi evitarea unei crize de încredere în Uniune.

"Această criză cu care ne confruntăm nu este numai una economică, ci este şi o criză de identitate şi, de fapt, este şi o criză de încredere. Uniunea Europeană nu mai este văzută întotdeauna ca o soluţie, ci mai degrabă şi ca o problemă, ceea ce este foarte periculos", a atenţionat Jerzy Buzek.

El a arătat că în aceste momente nu trebuie lăsată "uşa deschisă" pentru extremişti şi populişti.

"Dacă ne întoarcem cu spatele la Uniunea Europeană şi abandonăm metoda comunitară, de fapt lăsăm uşa deschisă pentru extremişti şi populişti", a spus preşedintele Parlamentului European.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite