Bush nu vrea vize pentru est-europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul american va decide dacă putem călători liber în SUA Ambasadorul american la Uniunea Europeană, C. Boyden Gray, a declarat că George W. Bush a înaintat Congresului propunerea

Congresul american va decide dacă putem călători liber în SUA

Ambasadorul american la Uniunea Europeană, C. Boyden Gray, a declarat că George W. Bush a înaintat Congresului propunerea de eliminare a vizelor pentru cele şapte ţări ex-comuniste membre UE.

Ambasadorul american nu a menţionat dacă eliminarea vizelor va fi aprobată până la sfârşitul acestui an, recunoscând că aceasta este o "problemă delicată". Pe 26 aprilie, Washingtonul anunţase că ar putea extinde programul Visa Waiver pentru toţi europenii din Uniune. În prezent, sunt incluse în program doar 15 dintre cele 27 de membre. Tot atunci, comisarul european pe probleme sociale, Vladimir Spidla, declarase că limitarea accesului în SUA pentru cetăţenii din estul şi centrul Europei reprezintă o formă de discriminare. România va decide dacă se va alătura unui grup de lobby care susţine urgentarea legislaţiei privitoare la anularea vizelor pentru intrarea în SUA.

Criterii pentru libera trecere

Din grupul celor şapte fac parte Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia şi, în curând, România. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ceh, Zuzana Opletalova, a declarat că fiecare din aceste ţări va plăti 5.000 de dolari lunar firmei "Dutko services", care va face presiuni asupra administraţiei americane pentru a renunţa la vizele de intrare în SUA. Pentru a fi inclusă în program, o ţară trebuie să îndeplinească anumite criterii. Astfel, rata de refuz a aplicanţilor la viză trebuie să fie mai mică de 3%, cetăţenii să aibă paşapoarte biometrice, iar ţările de provenienţă să asigure accesul liber al cetăţenilor americani pe teritoriul lor. Programul Visa Waiver a contribuit la o înflorirea turismului american. Statisticile arată că toţi cei care beneficiază de avantajele acestui program contribuie cu 75-100 miliarde de dolari anual la economia SUA.

Ţările cu acces liber în State

Cetăţenii următoarelor ţări pot circula liber în SUA: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Liechteinstein, Luxemburg, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Spania şi Suedia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite