Bush sprijină un atac israelian asupra Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american a dat "lumină galbenă" pentru bombardarea uzinelor nucleare iraniene, afirmă surse de la Pentagon Bush a transmis Tel Avivului că este pregătit să aprobe un viitor

Preşedintele american a dat "lumină galbenă" pentru bombardarea uzinelor nucleare iraniene, afirmă surse de la Pentagon

Bush a transmis Tel Avivului că este pregătit să aprobe un viitor atac militar asupra facilităţilor nucleare iraniene, afirmă un înalt oficial de la Pentagon, citat de "Times".

Preşedintele american ar fi dat "lumină galbenă" planului israelian de a ataca principalele situri nucleare iraniene cu bombardamente scurte, de rază lungă.

"Galben înseamnă <> ", a declarat oficialul de la Pentagon. Gestul lui Bush contravine "scepticismului general privind faptul că America ar fi pregătită să rişte consecinţele militare, politice şi economice ale unui astfel de atac", comentează publicaţia.

Forţele americane nu se implică

Sursa a precizat că mulţi ofiţeri de la Pentagon se opun atacului, considerând că ar pune în pericol soldaţii americani din Irak şi Afganistan. Israelienilor li s-a spus că nu trebuie să aştepte ajutor de la forţele americane şi că nu vor putea folosi bazele militare americane din Irak pentru suport logistic, a precizat oficialul.

"Totul depinde de israelieni. Această administraţie nu va ataca Iranul. Decizia este deja luată. Dar preşedintele este preocupat de ameninţarea nucleară împotriva Israelului şi nu crede că altceva în afara forţei ar putea sta în calea Iranului", a declarat sursa.

Unii analişti americani susţin că Iranul ar putea avea o armă nucleară utilizabilă până în primăvară, alţii cred că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad face declaraţii dure, în special pentru a impresiona pe plan intern, unde este din ce în ce mai criticat pentru dificultăţile economice.

"Nu cred că Iranul este capabil de a produce pagube devastatoare", a declarat Kenneth Katzman, fost analist la CIA.

Israelul se grăbeşte

Perspectiva unui viitor preşedinte democrat la cârma SUA complică şi mai tare calculele Washingtonului şi Tel Avivului. Opoziţia anterioară a lui Barack Obama la războiul din Irak şi dubiile pe care acesta pare a le avea în legătură cu iminenţa unei ameninţări iraniene au mărit presiunile din partea Israelului, care doreşte să acţioneze înainte de alegerile din noiembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite