Bush va pleda cauza Georgiei la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că un astfel de gest va avea consecinţe dezastruoase asupra relaţiilor ruso-americane Preşedintele american, George W. Bush, a declarat

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că un astfel de gest va avea consecinţe dezastruoase asupra relaţiilor ruso-americane

Preşedintele american, George W. Bush, a declarat că, la Bucureşti, va pleda pentru includerea Georgiei în Membership Action Plan (MAP), un prim pas pentru începerea negocierilor de aderare la NATO.

"Cred că Alianţa Nord-Atlantică va avea de beneficiat din faptul că Georgia va deveni membră la un moment dat, cred că Georgia va avea de câştigat din apartenenţa la NATO şi i-am spus preşedintelui georgian că acesta va fi mesajul pe care îl voi transmite la Bucureşti", a afirmat Bush, după discuţiile avute la Washington cu Mihail Şaakaşvili.

La rândul său, preşedintele Georgiei a declarat că a auzit tot ceea ce dorea să audă "de la liderul lumii democrate". Fostele republici sovietice Ucraina şi Georgia doresc să primească MAP-ul la Bucureşti, dar în cadrul NATO nu există un consens în acest sens. Germania şi Franţa se află în fruntea unui grup de state vest-europene care se opun acestei decizii. Rusia, îngrijorată faţă de expansiunea Alianţei în fosta sa zonă de influenţă, se opune unei aderări, la un moment dat, a Georgiei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO va afecta relaţiile ruso-americane. "În timpul consultărilor de la Moscova, le-am spus clar americanilor că punerea în practică a acestui proiect va avea consecinţe dezastruoase pentru relaţiile noastre", a precizat Lavrov.

Ieri, Duma urma să voteze proiectul unei declaraţii privind intensificarea potenţialului forţelor de menţinere a păcii trimise în zonele de conflict din Abhazia şi Osetia de Sud. Documentul nu va conţine însă un apel direct la recunoaşterea independenţei acestor regiuni.

Scrisoare de susţinere

Nouă ţări foste comuniste şi Canada au trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în care le recomandă aliaţilor să renunţe la dispute şi să înainteze MAP-ul Ucrainei şi Georgiei la Bucureşti.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului lituanian de externe, Violeta Gaizauskaite, a declarat agenţiei France Presse că Lituania se numără printre cele 10 ţări care au semnat scrisoarea de susţinere a celor două state.
Ea a refuzat să ofere alte detalii privind conţinutul scrisorii, dar a precizat că, alături de Lituania, ţările semnatare sunt Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Cehia, Polonia şi Canada.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite