Bush a înviorat summitul de la Sydney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Washington a pendulat, ieri, între discuţiile serioase cu preşedintele rus Vladimir Putin şi bâlbele din cadrul unui discurs Preşedintele american, George W. Bush, a

Liderul de la Washington a pendulat, ieri, între discuţiile serioase cu preşedintele rus Vladimir Putin şi bâlbele din cadrul unui discurs

Preşedintele american, George W. Bush, a reuşit să învioreze atmosfera la summitul Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) de la Sydney.

Câteva gafe ale liderului de la Casa Albă i-au scos din amorţeală pe participanţii la reuniune şi pe corespondenţii agenţiilor de presă, după discuţiile pe teme cât se poate de grave, precum schimbarea climatică sau soarta scutului american antirachetă din Europa.

Ziua de vineri a fost una destul de nefastă pentru liderul american, chiar dacă el nu se află la primele gafe din cariera sa prezidenţială. În cadrul unui discurs susţinut în faţa miniştrilor economiei, George W. Bush "a izbutit" să facă trei gafe în decurs de numai câteva minute.

Felicitându-l pe premierul australian, John Howard, pentru excelenta organizare a reuniunii, preşedintele american a confundat APEC cu OPEC, organizaţia ţărilor exportatoare de petrol. Încercând să repare greşeala, Bush a explicat că a vrut să îi mulţumească lui Howard pentru invitaţia de a participa la summitul OPEC de anul viitor.

Lucru imposibil, în condiţiile în care nici Australia, nici SUA nu sunt membre ale acestei organizaţii. Apoi, liderul de la Washington a vorbit în termeni elogioşi de sprijinul pe care SUA îl primesc în Irak din partea Austriei, dorind de fapt să se refere la Australia. Discursul preşedintelui nu a stârnit prea mult interes, voluntarii întârziindu-l cu 10 minute pentru a umple sala destul de goală.

La pescuit, în Siberia

Întâlnirea de ieri dintre George W. Bush şi preşedintele Vladimir Putin a fost dedicată scutului american antirachetă din Europa. Deşi Bush a descris discuţiile drept "cordiale şi constructive", AFP susţine că nu a fost făcut niciun progres în acest dosar.

Liderul de la Kremlin s-a ferit să ofere prea multe detalii, preferând să le spună jurnaliştilor că l-a invitat pe omologul său la o partidă de pescuit în Siberia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite