Bush, hotărât să continue războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul raport privind progresele înregistrate în Irak stârneşte zâzanie între liderul de la Casa Albă şi congresmenii americani Preşedintele SUA a declarat că strategia de

Primul raport privind progresele înregistrate în Irak stârneşte zâzanie între liderul de la Casa Albă şi congresmenii americani

Preşedintele SUA a declarat că strategia de suplimentare a trupelor din Irak a înregistrat un progres limitat, dar că aşteaptă raportul generalului David Petraeus şi al ambasadorului american la Bagdad, Ryan Crocker, înainte de a lua în considerare modificarea politicii sale.

Raportul, primul de acest fel după suplimentarea forţelor americane în ianuarie, a prezentat rezultatele "nesatisfăcătoare" obţinute de Irak. Bush a încercat să atenueze impactul documentului. Stârnind revoltă chiar şi în rândul senatorilor republicani, preşedintele şi-a apărat cu vehemenţă poziţia vizavi de război şi a încercat să mai câştige două luni, până la următoarea evaluare a progreselor înregistrate aici. Deşi a admis că este vorba despre un conflict "urât", el a continuat să susţină că, pentru a obţine victoria, e nevoie de "timp şi răbdare". Potrivit documentului, Irakul a înregistrat "progrese nesatisfăcătoare" la opt din cele 18 obiective propuse de Casa Albă. Cu toate acestea, evaluarea Administraţiei Bush susţine că "situaţia a început să se stabilizeze, în comparaţie cu anul trecut". Raportul notează totuşi unele progrese "mulţumitoare" în legătură cu reducerea violenţelor sectare, suplimentarea numărului militarilor responsabili cu securitatea în Bagdad şi respectarea drepturilor minorităţilor.

Bush a avertizat din nou în legătură cu "urmările" unui eşec, printre care şi încurajarea reţelelor teroriste din Irak să continue lupta împotriva americanilor la ei acasă.

Democraţii nu renunţă la retragere

La doar câteva ore după declaraţia preşedintelui american, Camera Repre-zentaţilor a votat cu 223 de voturi pentru şi 201 împotrivă în favoarea retragerii trupelor până la 1 aprilie 2008. Numărul de voturi nu este însă suficient pentru a respinge un veto prezidenţial.

Bush a adăugat că membrii Congresului au "tot dreptul" să se preocupe de finanţarea războiului, dar nu au nicio treabă să controleze desfăşurarea trupelor. În replică, democraţii i-au reproşat lui Bush că "a pierdut contactul cu realitatea". Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi Carl Levin, democrat din partea statului Michigan, încearcă să obţină sprijinul republicanilor pentru o rezoluţie care să condiţioneze finanţarea trupelor de o retragere cu deadline 30 aprilie. Republicanii moderaţi din Camera Reprezentanţilor l-au susţinut însă pe Bush, votând împotriva retragerii. Ei au declarat că "îşi doresc ca administraţia de la Washington să modifice strategia în Irak", dar nu în felul în care propun democraţii.

Război nepopular, un lider pe măsură

Americanii sunt din ce în ce mai reticenţi în privinţa războiului din Irak şi se îndoiesc că vor ieşi victorioşi din conflict. Potrivit unui sondaj USA Today/Gallup, dat publicităţii săptămâna aceasta, şapte americani din zece sunt în favoarea retragerii tuturor militarilor până în aprilie 2008. Între timp, rata popularităţii lui Bush a atins cote minime. Acesta a recunoscut că este afectat de lipsa popularităţii, dar că nu-şi regretă politica din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite