Bush, dur faţă de criminalii din armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George W. Bush a autorizat execuţia unui soldat american condamnat la moarte în urmă cu 20 de ani pentru crimă şi viol. Pentru prima oară în peste 50 de ani, un preşedinte al SUA semnează

George W. Bush a autorizat execuţia unui soldat american condamnat la moarte în urmă cu 20 de ani pentru crimă şi viol. Pentru prima oară în peste 50 de ani, un preşedinte al SUA semnează cererea de execuţie a unui militar american.

"Preşedintele Bush a acceptat recomandarea secretarului de stat pentru Forţele Terestre de a aproba pedeapsa cu moartea în cazul soldatului Ronald A. Gray", a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Dana Perino.

Gray, fost bucătar în cadrul armatei, a pledat vinovat pentru patru crime şi opt violuri, comise în perioada aprilie 1986-ianuarie 1987, pe când era staţionat la Fort Bragg în Carolina de Nord. Un tribunal militar l-a condamnat la moarte în 1988.

Spre deosebire de persoanele judecate de Curtea civilă, militarii americani nu pot fi executaţi decât după ce preşedintele semnează condamnarea.

Este puţin probabil însă ca decizia lui Bush să pună capăt "dosarului Gray", în condiţiile în care apelul într-un caz ce presupune pedeapsa capitală se soluţionează în ani de zile.

Ultimul preşedinte care a autorizat executarea unui soldat american a fost Dwight D. Eisenhower, în 1957. John F. Kennedy, care a trebuit să se pronunţe în legătură cu o execuţie în 1962, a preferat să comute condamnarea la moarte în închisoare pe viaţă. Pedeapsa cu moartea a fost scoasă în afara legii în Statele Unite din 1972 şi până în 1984, an în care a fost reinstaurată de preşedintele Ronald
Reagan.

Texasul, campion la execuţii

În prezent, în Statele Unite, 3.263 de persoane sunt condamnate la moarte, urmând a fi executate. Dintre acestea, doar cinci sunt militari. Statul cu cei mai mulţi condamnaţi la moarte este California - 669, urmat de Florida - 388, şi Texas - 370. Recordul la execuţii îl deţine însă Texasul - cu 406 de oameni astfel trimişi la moarte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite