Bush: „Ce? Belgienii guvernează Europa?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memorii Într-un volum autobiografic, Tony Blair face dezvăluiri inedite despre George W. Bush. Fostul premier britanic nu se sfieşte să-şi recunoască, în paginile cărţii, dependenţa de alcool ori să vorbească despre „farmecul imens“ al prinţesei Diana.

„Ce? Belgienii guvernează Europa?", s-a mirat George W. Bush la summitul G8 din 2001 de la Genova, când a aflat că preşedinţia turnantă a Uniunii Europene era asigurată, la acea vreme, de către Belgia. Momentul de umor involuntar este relatat de fostul premier britanic Tony Blair în volumul său autobiografic „A Journey", apărut miercuri în librăriile din Marea Britanie.

„Cine-i tipul ăsta?", l-a întrebat mai întâi Bush când l-a văzut pe fostul premier belgian Guy Verhofstadt, prezent la summit. „Este prim-ministrul belgian", i-a răspuns Blair. „Belgia? Dar Belgia nu face parte din G8", a replicat Bush cu un aer mirat.

Totuşi, fostul premier al Marii Britanii nu ezită să-l prezinte pe Bush în culori strălucitoare drept „un idealist cu un autentic simţ al integrităţii", dotat cu un „curaj politic" de excepţie.

Deşi prost primit de presa britanică (care denunţă „un exerciţiu de autojustificare" scris de un „ipocrit" şi de un „trădător"), volumul autobiografic al lui Tony Blair se vinde deja ca pâinea caldă în Marea Britanie. La aceasta a contribuit şi anunţul făcut de autor, conform căruia veniturile obţinute din vânzarea cărţii vor fi donate unei asociaţii ce ajută soldaţii răniţi în războaiele din Irak şi Afganistan. Supranumit „pudelul lui Bush" pentru că, prin politica sa, a secondat SUA în conflictul din Irak, în ciuda unei opinii publice ostile, Tony Blair îşi apără în cele 718 pagini ale cărţii deceniul petrecut, între 1997-2007, în fruntea Cabinetului de la Londra.

Fascinat de Diana

Blair recunoaşte că a fost pur şi simplu subjugat de „farmecul imens" al regretatei prinţese Diana, pe care a considerat-o „extraordinar de captivantă". „Eram la fel de zăpăcit în faţa unei prinţese frumoase ca oricare alt bărbat, totuşi îmi păstram atenţia trează", mărturiseşte fostul premier.

În Diana „exista o violenţă a emoţiilor care, atunci când furia şi resentimentele se amestecau (...) putea reprezenta un pericol", mai explică el. Blair a fost cel care a supranumit-o pe Diana, într-o declaraţie oficială făcută imediat după moartea ei, „prinţesa oamenilor", în momentul în care Palatul Buckingham s-a limitat să dea publicităţii un simplu comunicat sec.

Chirac, luat peste picior

Un loc aparte în volumul de memorii îl ocupă fostul preşedinte francez Jacques Chirac. În iulie 2005, pe când lua parte la summit-ul G8 de la Gleneagles (Scoţia), acesta a fost ţinta glumelor şi ironiilor în timpul dineului oficial, la „instigarea" fostului premier japonez, Junichiro Koizumi. Lui Chirac i „s-a tras" de la faptul că declarase cu puţin timp în urmă că nu apreciază bucătăria britanică şi nici pe cea finlandeză, spunând că „nu poate avea încredere în nişte oameni care mănâncă atât de prost".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite