Bush: România ar putea fi atacată de Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertismentul preşedintelui american justifică scutul antirachetă, numai că acesta nu acoperă încă ţara noastră Liderul de la Casa Albă a declarat că Teheranul dispune de rachete cu

Avertismentul preşedintelui american justifică scutul antirachetă, numai că acesta nu acoperă încă ţara noastră

Liderul de la Casa Albă a declarat că Teheranul dispune de rachete cu rază lungă de acţiune care pot atinge teritoriul mai multor aliaţi NATO precum România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. De aceea, a explicat liderul american într-un discurs ţinut la Universitatea pentru Apărare de la Washington, amplasarea scutului antirachetă în Europa trebuie urgentată.

Scutul antirachetă urmează să fie amplasat pe teritoriul Poloniei şi al Cehiei, dar, potrivit experţilor NATO, acesta nu acoperă toate membrele Alianţei.

"Flancul de sud-est - Bulgaria, România, Grecia, sudul Italiei şi Turcia - nu va fi acoperit de acest dispozitiv, care ar trebui completat cu alt sistem antirachetă", recunoştea şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, care a anunţat că NATO îşi va crea propriul său sistem de apărare antirachetă, complementar celui american.

Ştiind opoziţia Moscovei faţă de acest proiect american în Europa, şeful NATO a spus că mai întâi problema aceasta va fi discutată de experţii statelor membre, urmând ca ulterior să se întâlnească cu reprezentanţii Rusiei. Moscova susţine că pericolul unui atac iranian nu este real.

Extinderea scutului antirachetă, discutată la Bucureşti

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a confirmat existenţa discuţiilor la nivel de experţi cu privire la crearea unui sistem antirachetă al NATO care să protejeze şi flancul de sud-est al Alianţei. O decizie în acest sens ar putea fi adoptată la summitul de la Bucureşti din 2008.

Ministrul apărării a precizat că una dintre temele importante care vor fi dezbătute la summit va fi rolul apărării antirachetă în cadrul NATO. Alianţa studiază, în prezent, modalităţile de completare a sistemului antirachetă american cu un sistem NATO care să înglobeze atât facilităţile SUA, cât şi ale altor state. România, a precizat Meleşcanu, ar putea contribui la proiect prin radarele de care dispune.

Proiectul complementar al NATO

Odată concretizat acest proiect, va proteja zona de sud-est a Alianţei în faţa unui atac cu rachetă, a declarat ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru.

"Problema care se pune la nivelul Alianţei (...) este de a complementa acest proiect american cu unul al NATO care să apere partea neacoperită, de sud-est a Alianţei, în faţa ameninţărilor cu rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune faţă de care sunt vulnerabile", a mai spus ambasadorul român la NATO, Sorin Ducaru.

Noi sancţiuni pentru Teheran

Statele Unite urmau să instituie, ieri, noi sancţiuni unilaterale vizând Iranul. Acestea sunt menite să izoleze complet o parte a aparatului militar al Teheranului. Sancţiunile vizează forţa Al-Qods, unitate de elită a Gardienilor Revoluţiei, suspectată că susţine terorismul internaţional, şi corpul Gardienilor Revoluţiei, pe care americanii îi acuză că ar contribui la proliferarea armelor de distrugere în masă.

Măsurile le vor permite autorităţilor americane să exercite presiuni asupra a sute de companii străine care întreţin şi în prezent relaţii de afaceri cu militarii iranieni. Statele Unite vor cere firmelor respective să se retragă din Iran, în caz contrar riscând sancţiuni americane de natură economică, potrivit "Washington Post".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite