Bush jr şi Gordon Brown nu au ajuns la un acord în problema irakiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, George W. Bush, şi premierul britanic, Gordon Brown, şi-au luat angajamentul de a consolida relaţiile bilaterale, precum şi pe cele personale. Prima reuniune a celor

Preşedintele american, George W. Bush, şi premierul britanic, Gordon Brown, şi-au luat angajamentul de a consolida relaţiile bilaterale, precum şi pe cele personale. Prima reuniune a celor doi lideri s-a concentrat asupra a două teme: războiul din Irak şi lupta antiteroristă.

În cele două zile de discuţii la reşedinţa de la Camp David, George W. Bush şi Gordon Brown au încercat să găsească puncte comune de interes, pentru a menţine relaţiile bune pe care preşedintele american le avea cu Tony Blair.

"Toată lumea se întreabă dacă premierul şi cu mine am fost capabili să găsim un teren comun, să ne înţelegem, să avem discuţii reale. Iar răspunsul este: absolut", a declarat Bush, în cadrul conferinţei comune de presă. La rândul său, Gordon Brown a dat asigurări că vizita are ca scop reafirmarea unui "parteneriat istoric". Pentru presa britanică, întrevederea a marcat o schimbare "subtilă" de ton în relaţiile transatlantice. Gordon Brown a calificat Afganistanul drept o "linie de front" în lupta împotriva terorismului.

Patru ore de discuţii sincere

În ceea ce priveşte războiul din Irak, premierul a declarat, după patru ore de discuţii, că Marea Britanie nu va amâna termenul pentru retragerea trupelor doar pentru a demonstra că are obiective comune cu Washingtonul. Timp de patru ore, cei doi lideri au purtat "discuţii sincere şi importante".

Cotidianul "The Independent" notează că, în termeni diplomatici, această expresie arată că au existat neînţelegeri. Brown a declarat că se va prezenta în faţa Camerei Comunelor, în octombrie, pentru a prezenta un raport referitor la situaţia trupelor britanice din Basra. Dacă asupra problemei irakiene nu s-au înţeles, liderul de la Casa Albă şi premierul britanic au ajuns la un acord privind intensificarea presiunilor exercitate asupra Sudanului, pentru a se pune capăt violenţelor din provincia Darfur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite