Buncărul antiatomic din Budapesta îşi păstrează secretele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu departe de impozanta clădire a Parlamentului ungar, pe o stradă lăturalnică din centrul Budapestei se află o clădire veche, aproape în ruine. În curtea ei, după o uşă metalică, se

Nu departe de impozanta clădire a Parlamentului ungar, pe o stradă lăturalnică din centrul Budapestei se află o clădire veche, aproape în ruine. În curtea ei, după o uşă metalică, se deschide o a doua incintă, iar în mijlocul ei se înalţă un cilindru înalt de 10 metri, din beton.

Aici se află "obiectivul F4" - buncărul antiatomic secret al primului conducător comunist al Ungariei, Matyas Rakosi. Chiar şi astăzi, o vizită aici necesită autorizaţie specială şi un angajament de nedivulgare a adresei exacte a locaţiei.

"Obiectivul F4"

Buncărul a fost realizat între 1949 şi 1953, în plin război rece, când lumea se temea de un atac atomic. Refugiul, cu o capacitate de 2.200 de persoane, se află în apropierea liniei de metrou care atunci era în curs de construcţie. Azi, adăpostul antiatomic este în ruine, apa freatică s-a infiltrat în multe locuri, nu mai există mobilier, totul este prăfuit.
Cele 283 de scări care duc la adăpost sunt protejate de o uşă grea de plumb.

Se spune că în clădirea de patru etaje din jurul lui nu a locuit nimeni, doar militarii sovietici care păzeau obiectivul. Potrivit unor zvonuri, un ascensor din clădirea Parlamentului ar fi dus direct aici. Coridoarele principale ale buncărului sunt în formă de H, iar de-acolo pornesc alte coridoare pe două etaje, lungi de mai mulţi kilometri.

Sistemul de aerisire, cu o capacitate de 4.000 de metri cubi, înzestrat cu trei filtre - o apărare perfectă împotriva prafului radioactiv - funcţionează şi acum. Buncărul mai dispunea de un rezervor de apă de 150 de metri cubi şi de două generatoare de curent electric de câte 30 de waţi.

Obiectivul a fost terminat în 1953. A fost până la urmă o cheltuială inutilă (cifrele exacte nu se cunosc), aşa cum au fost cheltuiţi inutil şi cele şapte miliarde de forinţi pentru linia de apărare sudică, iniţiată tot de Rakosi şi construită între 1951 şi 1955.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite