Buncărul lui Erich Honecker, deschis publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un buncăr antiatomic ultrasecret, construit de fostul lider comunist al RDG, Erich Honecker, în cazul unui eventual atac nuclear, a fost deschis publicului. Aflat în mijlocul unei păduri

Un buncăr antiatomic ultrasecret, construit de fostul lider comunist al RDG, Erich Honecker, în cazul unui eventual atac nuclear, a fost deschis publicului.

Aflat în mijlocul unei păduri din Prenden, la 40 kilometri nord de Berlin, buncărul - cu nume de cod "Perla" - avea ca scop găzduirea centrului de comandament al Consiliului naţional de apărare al RDG, în cazul unui război cu Occidentul.

Grupurile de turişti pot efectua un circuit, cu un ghid care vorbeşte germana şi engleza, în cele 170 de camere, pe trei niveluri. Buncărul construit între 1978 şi 1983 putea primi până la 400 de demnitari comunişti, pe o durată de două săptămâni, în cazul unui atac nuclear.

După căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, hoţii au devalizat fortăreaţa, furând kilometri de cabluri electrice şi tuburi.

Duş obligatoriu

"Dacă suna alarma, buncărul era imediat închis ermetic", a explicat Hannes Hensel, unul dintre organizatorii vizitelor.

În primele 36 de ore de la un atac, aerul era total reciclat. "Trebuia să te speli complet timp de 15 minute într-un duş care deversa o soluţie chimică, pentru a scăpa de particulele radioactive sau de orice urmă de arme biologice sau chimice", a explicat Hensel. Persoanele intrau apoi în noul habitat şi apoi în centrul buncărului. "Chiar şi Honecker ar fi fost obligat să intre în aceste duşuri", a explicat oficialul.

Trebuia să te speli complet timp de 15 minute într-un duş care deversa o soluţie chimică, pentru a scăpa de particulele radioactive sau de orice urmă de arme biologice sau chimice
Hannes Hensel, organizator

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite