Bulgarul implicat în atentatul împotriva Papei a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonov, care suferea de o boală psihică, şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia Bulgarul Serghei Antonov, acuzat de a fi participat la tentativa de asasinat împotriva Papei Ioan Paul

Antonov, care suferea de o boală psihică, şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia

Bulgarul Serghei Antonov, acuzat de a fi participat la tentativa de asasinat împotriva Papei Ioan Paul al II-lea, în 1981, a decedat în locuinţa sa din Sofia. Achitat în 1986, bărbatul primea de la stat o pensie "pentru merite excepţionale".

"Serghei Antonov a decedat de moarte naturală", în urmă cu câteva zile, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului bulgar de Interne. Corpul neînsufleţit al bărbatului în vârstă de 58 de ani a fost descoperit la domiciliul său din Sofia, după ce un vecin a remarcat absenţa lui.

Arestat în 1982, după ce autorul turc al atentatului, Mehmet Ali Agca, a afirmat că i-a furnizat arma cu care l-a rănit pe Suveranul Pontif, Serghei Antonov a fost achitat pentru "probe insuficiente".

Trimis în Bulgaria după trei ani de detenţie, bărbatul a trăit o perioadă în sărăcie. În plus, suferea de o boală psihică. În 2002, autorităţile de la Sofia, care l-au considerat întotdeauna nevinovat, au decis să îi acorde o pensie lunară de 180 leva, de patru ori mai mare decât venitul unui pensionar bulgar.

Implicare nedovedită

Acuzaţia adusă lui Serghei Antonov de către Mehmet Ali Agca nu a fost niciodată probată sau infirmată pe baza unor dovezi clare. Nici deschiderea arhivelor serviciilor secrete comuniste bulgare în 1989 nu a făcut lumină asupra cazului.

În prima fază a procesului ce a urmat tentativei de asasinat, Partidul Comunist din Bulgaria a fost acuzat de implicare, la "ordinele" KGB-ului. Potrivit unor surse, în ziua atentatului, Ali Agca, însoţit de doi diplomaţi bulgari, s-a întâlnit cu Antonov, care lucra la biroul din Roma al companiei aeriane Balkan Air, şi cu un membru al serviciilor secrete de la Sofia. Turcul a primit de la ei un pistol şi a fost condus în Piaţa Sfântul Petru pentru a-şi îndeplini misiunea.

Mâna KGB-ului

Mehmet Ali Agca a susţinut şi el versiunea implicării serviciilor secrete sovietice, interesate de eliminarea Papei care sprijinea mişcarea poloneză Solidaritatea.

Autorităţile comuniste au declarat că acuzaţia este o diversiune a CIA, menită a discredita Bulgaria, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Uniunii Sovietice. Iniţial, Agca a fost condamnat la închisoare pe viaţă. La intervenţia lui Ioan Paul al II-lea, pedeapsa i-a fost comutată la 10 ani de detenţie. Revenit în ţara sa, Ali Agca este tot după gratii, pentru mai multe infracţiuni comise în Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite