Bulgarii, nefericiţii Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Nou-intraţii sunt nostalgici şi, totodată, optimişti în privinţa viitorului. Vecinii bulgari sunt cei mai nefericiţi cetăţeni ai Uniunii Europene, urmaţi de români, potrivit

>> Nou-intraţii sunt nostalgici şi, totodată, optimişti în privinţa viitorului.

Vecinii bulgari sunt cei mai nefericiţi cetăţeni ai Uniunii Europene, urmaţi de români, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană şi Fundaţia Euroscience. La nivelul întregului continent suntem depăşiţi însă de ruşi. La polul opus, cei mai fericiţi sunt danezii şi elveţienii.

Bulgarii sunt nemulţumiţi de viaţa pe care o duc şi se tem că nu vor putea face faţă problemelor cu care se vor confrunta la bătrâneţe. Fiind şi cei mai săraci europeni, bulgarilor le plac banii, în jur de 36% din cei chestionaţi declarând că este important să fii bogat. În schimb, a avea mai mulţi bani este dorinţa a doar 10% din francezi şi 19% din elveţieni. 85% din cetăţenii Bulgariei spun că au prieteni apropiaţi, cu toate acestea se simt destul de marginalizaţi. Nefericirea nu-i împiedică însă pe vecinii de la sud de Dunăre să fie optimişti. Potrivit studiului, 60% din ei văd viitorul în roz, iar 72% au o părere foarte bună despre propria persoană.

Nostalgii comuniste Speranţa într-un viitor mai bun se împleteşte, în mod paradoxal, cu o nostalgie după regimul comunist, unu din trei bulgari regretând perioada de dinainte de 1989. Conform unui studiu realizat de agenţia locală Mediana, mai mult de jumătate din ei consideră că bunurile obţinute după căderea comunismului ar trebui renaţionalizate.

La fel ca în România, bulgarii nu au încredere în instituţiile politice, dar au aşteptări mari din partea autorităţilor europene, deşi nu prea sunt la curent cu atribuţiile acestora. 38% din repondenţi sunt de părere că trăiau mai bine înainte, în ciuda lipsurilor şi a absenţei libertăţilor politice. "Odată cu trecerea timpului, oroarea acelei perioade dispare şi se transformă în <> ", a declarat sociologul Kolio Kolev cotidianului "Trud". El a mai spus că societatea postcomunistă acceptă cu greu diferenţa tot mai mare dintre bogaţi şi săraci.

Agenţia de turism "Bruxelles"

"Haideţi să petrecem Crăciunul în Bulgaria şi România" este mottoul unui eveniment care va avea loc mâine la Bruxelles. Iniţiativa se doreşte a fi un apel către europeni să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în cele mai noi membre ale UE. Cotidianul "Standard" notează că la eveniment vor participa comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, şi comisarii din România şi Bulgaria, Leonard Orban, respectiv Magdalena Kuneva.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite