Bulgaria a minţit şi ea Bruxelles-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunările şi scăderile din economia Bulgariei nu dau de fiecare dată aceleaşi rezultate. Bulgaria a ascuns Uniunii Europene nivelul real al deficitul său bugetar, doi ani la rând.

Ministrul bulgar al Finanţelor, Simeon Diankov, a anunţat recent că deficitul bugetar al Bulgariei va fi revizuit pentru 2008 şi 2009, fiind mai mare cu aproape două procente decât se ştia.

Cu alte cuvinte, scrie presa de  la Sofia, Bulgaria a minţit doi ani la rând Uniunea Europeană privind starea economiei sale. Prima consecinţă este că vecinii bulgari trebuie să-şi ia gândul pentru o vreme de la zona euro şi apoi să fie pregătiţi pentru o eventuală sancţiune din partea Uniunii Europene pentru depăşirea deficitului bugetar acceptat în spaţiul comunitar.

Ministrul bulgar de Finanţe se lăuda nu cu multă vreme în urmă că ţara sa  are unul dintre cele mai "echilibrate" bugete din Europa şi că performanţa economică este vizibilă. Tot el a anunţat că deficitul Bulgariei pentru anul trecut va fi revizuit de la 1,9 la 3,7 la sută. Nu doar atât, surplusul pentru 2008 va diminuat cu 0,3 procente. Desigur, după buna tradiţie balcanică, vina nu este a „celor de acum, ci a celor care au fost la putere".

Respectând acest principiu, Diankov a explicat însă că în ultimele săptămâni au fost găsite câteva anexe la contracte încheiate de guvernul precedent care se ridică la peste un million de  euro, lucru care a dus la creşterea deficitului la 3,7%. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite