Bulgaria verifică infrastructura din sud-vestul ţării după cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului bulgar Pernik, Rosiţa Ianakieva, a anunţat marţi că va declara stare de urgenţă în oraş după cutremurul produs în noaptea de luni spre marţi, în timp ce autorităţile naţionale verifică infrastructura din sud-vestul ţării, relatează site-ul Novinite.com.

Cutremurul a avut o magnitudine de aproximativ 5,9 sau 6 pe scara Richter şi s-a produs marţi la ora 2.58 (2.58 ora României). Epicentrul acestuia a fost localizat la aproximativ şase kilometri de Pernik, la suprafaţă, ceea ce l-a făcut să fie resimţit şi mai puternic.

Primarul oraşului Pernik a anunţat că celula de criză a decis să declare stare de urgenţă, aceasta reunindu-se din trei în trei ore pentru a evalua situaţia.

Primarii din localităţile învecinate nu au anunţat pagube importante. Aproximativ 30 de persoane au mers la spitalele locale pentru a primi îngrijiri medicale pentru rănile suferite în urma căderii zidăriei şi coşurilor.

Ianakieva le-a dat asigurări locuitorilor că barajul Studena nu a fost avariat şi nu există pericolul producerii unor inundaţii. Ea a afirmat că directorul Serviciilor de apă şi canalizare din oraş a inspectat personal barajul.

Şcolile vor fi închise marţi la Pernik, dar trenurile vor circula conform programului normal.

Pe de altă parte, cutremurul a fost foarte uşor resimţit la centrala nucleară de la Kozlodui, din nord-vestul Bulgariei, potrivit directorului executiv al instalaţiei, Valentin Nikolov.

Într-un interviu acordat marţi dimineaţă postului de televiziune bTV, Nikolov a declarat că reactorul 5 de la Kozlodui va intra într-o revizie deja planificată, în timp ce mişcările reactorului 6 au fost foarte uşoare. El a explicat că sistemul de alarmă al centralei nu a fost activat din cauza amplitudinii reduse a undelor seismice.

Citând date de la Operatorul Sistemului de Electricitate (ESO), Nikolov a declarat că seismul nu a provocat întreruperea capacităţilor energetice în ţară şi că situaţia de la Kozlodui nu necesită inspecţii suplimentare.

Oficialii guvernamentali, experţii în incendii şi inginerii efectuează însă verificări în sud-vestul Bulgariei pentru a evalua pagubele produse de cutremur.

Ministrul Dezvoltării Regionale Liliana Pavlova şi directorul Agenţiei pentru infrastructura rutieră (RIA) Lazar Lazarov, însoţiţi de un grup de ingineri constructori şi experţi de la laboratorul RIA, au început marţi dimineaţă să verifice podurile de pe autostrăzile Liulin şi Struma, precum şi toate drumurile din regiunea Pernik, în apropiere de epicentru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite